Verkkouutiset

Helsingissä Hanasaaren voimalaitos suljettiin huhtikuusa 2023, LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ilmastopäästöt kääntyivät viime vuonna nousuun

Maakaasun tuonnin loppuminen Venäjältä aiheutti kivihiilen ja öljyn käytön lisäämisen lämmöntuotannossa pääkaupunkiseudulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuonna pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt kääntyivät nousuun ja kasvoivat lähes 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Ilmastopäästöjen nousu selittyy kaukolämmön tuotannon päästöjen nousulla.

Vaikka kotitalouksien sähkönkulutus oli viime vuoden aikana hieman keskivertoa vähemmän, kokonaisuudessa ilmastopäästöjen määrä kääntyi nousuun kaikissa pääkaupunkiseudun kunnissa. Suurinta kasvu oli Helsingissä, jossa päästöt nousivat peräti 11 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöjen kasvun syynä oli kaukolämmön tuotannon päästöjen lisääntyminen. Kaukolämmön tuotannon aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat pääkaupunkiseudulla 22 prosenttia verrattuna edellisvuoteen, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred tiedotteessa.

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen maakaasun tuonti Venäjältä loppui. Maakaasun käyttöä korvattiin kivihiilellä ja öljyllä. Maakaasun käyttö kaukolämmön tuotannossa pieneni edellisvuodesta lähes 60 prosenttia, kun kivihiilen käyttö kasvoi 36 prosenttia ja öljyn 46 prosenttia. Lämmöntuotannon päästöjen kasvu on suoraan seurausta tuonnin loppumisesta. Uusiutuvien polttoaineiden käyttö myös väheni. Uusiutuvien polttoaineiden osuus oli 29 prosenttia vuonna 2021 ja viime vuonna 27 prosenttia. Tämä johtuu lämpöpumpuilla tuotetun lämmön määrän pienenemisestä. Lämpöpumpuilla tuotetun lämmön määrän vähentyminen oli seurausta kalliista sähkön hinnasta.

Asumisen sähkönkulutus pieneni viime vuonna kuusi prosenttia. Määrä selittyy osin energiansäästötoimilla sekä korkeilla hinnoilla. Sähkölämmityksen ja kulutussähkön päästöt vähenivät molempien osalta 5 prosenttia. Kokonaispäästöjen laskennat eivät pidä sisällään tieliikenteen vuoden 2022 päästöjä vaan vuoden 2021. Laskenta päivitetään tieliikenteen osalta, kun vuoden 2022 tilastot valmistuvat.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)