Verkkouutiset

Ilkka Salmi. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ilkka Salmi: Terrorismin uhka ei ole hävinnyt

EU:n terrorismin torjunnan koordinaattori korostaa yhteiskuntien palautumiskykyä.

Terrorismi on yhä uhka Euroopalle, muistuttaa EU:n terrorismintorjunnan koordinaattori Ilkka Salmi uutissivusto Euronewsin haastattelussa. Vaikka esimerkiksi Isisin kalifaatti on mennyttä, ei järjestön taustalla vaikuttanut ääriajattelu ole kadonnut minnekään, hän toteaa.

Pitkän uran EU-tehtävissä tehnyt Salmi tunnetaan kotimaassa myös entisenä sisäministeriön kansliapäällikkönä ja Suojelupoliisin päällikkönä.

Arvioidessaan Eurooppaan kohdistuvaa terroriuhkaa Salmi nostaa esille kolme asiaa.

– Ensimmäiseksi, jihadismin ja radikaalin islamin uhka on yhä olemassa. Toiseksi, olemme todellakin nähneet miten äärioikeistolainen ekstremismi, etenkin valkoinen äärioikeistolainen ekstremismi, on saanut enemmän jalansijaa Euroopassa.

– Ja kolmas asia on tietenkin teknologinen kehitys. Uudella teknologialla on roolinsa vihapuheen ja terroristisen sisällön levitessä netissä, Salmi sanoo.

Vaikka Salmi varoittaa uhkakuvan olevan yhä vakava, mainitsee hän yhteiskunnallisen resilienssin eli palautumiskyvyn Euroopan vahvuutena terrorismia torjuttaessa.

– Olemme nähneet Euroopassa pieniä ja ihmisuhreja vaatineita terrori-iskuja. Tästä huolimatta yhteiskunnat ovat pystyneet toipumaan, Salmi sanoo.

Euroopan turvallisuuden edistäminen on tasapainottelua eri kysymysten välillä, Salmi myöntää.

– Meidän on pidettävä huoli siitä, että tasapaino esimerkiksi yksityisyyden ja turvallisuuden välillä hoidetaan, jotta lainsäädäntömme antaa viranomaisille keinot tehokkaaseen työskentelyyn. Samalla meidän on taattava uuden teknologian saatavuus viranomaisille.

Uusimmat
MAINOS