Verkkouutiset

Ilkka Kanerva: Venäjältä vaaditaan rakentavuutta ja sitoutumista

Sotilaallinen ratkaisu ei tule kysymykseen Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi, kirjoittaa Etyjin yleiskokouksen presidentti Ilkka Kanerva.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen presidentti, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) kirjoittaa Aamulehdessä Venäjästä ja rauhan edistämisestä Euroopassa. Kanerva kirjoittaa osallistuneensa pari viikkoa sitten Moskovassa korkean tason neuvotteluihin, joissa hän tapasi muiden muassa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.

”Vein Venäjälle Etyjin viestin, että sen on otettava vastuu toiminnastaan Ukrainan tilanteessa. Alleviivasin, että diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi Venäjältä vaaditaan rakentavaa asennetta ja sitoutumista neuvotteluihin”, Kanerva kertoo.

Kanervan johtama ryhmä kokoaa yhteen Venäjän, Ukrainan sekä kymmenen muun siihen kuuluvan Etyj-maan edustajat ja pyrkii edistämään vuoropuhelua sekä estämään konfliktin kärjistymisen. Hänen mukaansa on oikeutettua, että muut maat tuovat esiin toisten valtioiden puutteet ja tuomitsevat niiden tekemät suvereniteetin ja turvallisuuden loukkaukset.

Kanerva korostaa, että Itä-Ukrainassa kansallista suvereniteettia on rikottu kaikkia vakiintuneita kansainvälisen politiikan periaatteita loukkaavalla tavalla. Jo Krimin haltuunotto oli Etykin päätösasiakirjan vastainen teko.

”Venäjän kanssa onkin käytävä keskustelua, jotta se saadaan jälleen noudattamaan Etyjin periaatteita. Tällä hetkellä Venäjä ei niitä toiminnassaan kunnioita ja on olemassa vaara, että konflikti roihahtaa”, hän kirjoittaa ja toteaa, että esimerkiksi talouspakotteet onkin pyritty asettamaan nimenomaan viestiksi siitä, ettei kansainvälinen yhteisö hyväksy Venäjän toimia.

Kanerva toteaa kirjoituksessaan myös, että toiminnan ”lähtökohdan pitää olla se, että Venäjä kunnioittaa naapurimaansa suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Näihin arvoihin se on sitoutunut Etyjin perustajajäsenenä ja allekirjoittamalla Helsingin 1975 Etyk-päätösasiakirjan. Näiden sitoumuksien loukkaaminen heikentää vakavasti luottamusta, jonka pitäisi olla kansainvälisiä suhteita ohjaava voima 2000-luvun maailmassa.”

Kanerva peräänkuuluttaa kansainvälisen yhteisöltä voimavaroja, jotta eskaloituminen voidaan välttää. Tällöin kysymykseen tulee hänen mukaansa esimerkiksi YK:n tai Etyjin johtama rauhaturva- tai kriisinhallintaoperaatio. Kansainvälisen yhteisön läsnäolo Ukrainassa olisi Kanervan mielestä omiaan rauhoittamaan tilannetta, jonka jälkeen kriisin osapuolet olisi helpompi saattaa neuvottelupöytään.

Kanervan mukaan ainoa keino ratkaista kriisi on saada osapuolet keskustelemaan keskenään, sillä sotilaallinen ratkaisu ei kuulu EU:n, Etyjin tai minkään muunkaan vakavasti otettavan tahon keinovalikoimaan Ukrainan asiassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)