Verkkouutiset

Ilja Glazunovin kuuluisa Urho Kekkosen muotokuva Tamminiemeen

Paasikivi-Seura lahjoittaa Ilja Glazunovin maalaaman presidentti Urho Kekkosen muotokuvan Suomen kansallismuseolle esille asetettavaksi Tamminiemeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisen taiteilijan Ilja Glazunovinn vuonna 1973 maalaama presidentti Urho Kekkosen muotokuva asetetaan esille Tamminiemeen. Paasikivi-Seura on lahjoittanut maalauksen Suomen kansallismuseolle. Paasikivi-Seuran puheenjohtaja Matti Vanhanen ja seuran valtuuskunta luovuttivat teoksen virallisesti maanantaina Tamminiemessä.

Viime vuonna edesmennyt Glazunov oli 1970-luvulla tunnettu taiteilija Suomessa. Hän maalasi lukuisia eri maiden valtionpäämiehiä, elokuvatähtiä sekä tunnettuja suomalaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Paasikivi-Seuran mukaan aloite presidentti Kekkosen muotokuvasta tuli Neuvostoliiton johdolta. Presidentin hyväksymän ehdotuksen muodollisena tilaajana toimi Paasikivi-Seura. Glazunov maalasi presidentin muotokuvaa Helsingissä 1973 taiteilija Laila Pullisen ateljeessa.

– Alkuperäisessä versiossa taustana oli Suomen kartta sekä Neuvostoliiton aluetta tummin värein. Kuultuani, ettei tausta miellyttänyt presidenttiä pyysin taiteilijaa harkitsemaan taustan vaihtamista. Taustalle tulikin suomalaista maisemaa ja luontoa, missä Kekkonen viihtyi. Presidentti Kekkonen oli itse tyytyväinen teoksen lopputulokseen, muistelee teoksen syntyvaiheita Paasikivi-Seuran valtuuskunnan jäsen Martti Enäjärvi.

Muotokuvan valmistumista juhlittiin 27.11.1973, Paasikivi-Seuran vuosipäivänä, presidenttiparin ja Suomen ylimmän johdon läsnä ollessa. Alun perin muotokuvan sijoituspaikaksi tuli Finlandia-talo, missä oli jo pidetty ETYK-kokouksen ensimmäinen vaihe. Teos on sen jälkeen ollut esillä muun muassa hotelli Presidentissä, Tamminiemessä sekä ulkoministeriössä, mistä se nyt siirtyy takaisin Tamminiemeen. Muotokuva on vuosien aikana ollut esillä lukuisissa näyttelyissä eri puolilla Suomea, viimeksi Kouvolan taidemuseo Poikilossa 2017.

– Teos kiinnostaa varmasti Tamminiemen museokävijöitä ja se sijoitetaan samaan paikkaan missä se on aikaisemmin ollutkin eli eteishalliin, jossa se tervehtii museoon saapuvia vieraita ja muistuttaa talon pitkäaikaisimmasta asukkaasta. Taulua on kyselty aika ajoin ja Paasikivi-Seuran lahjoituksen ansiosta kyselyihin voidaan vastata, kertoo intendentti Mikko Teräsvirta Tamminiemestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)