Verkkouutiset

Polttoaineen hinta korkealla (95-oktaaninen bensiini 1.909 euroa per litra) Neste Oililla Malmilla Helsingissä 2. marraskuuta. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

IL: Viitteitä bensiinin hinnan halpenemisesta

Kun raakaöljyn hinta laskee, se näkyy yleensä viiveellä huoltoasemien tankkauspisteillä.

Huoltoasemilla polttoaineen hinnoissa voidaan nähdä hienoista laskua joulukuun aikana, arvioi liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Autoalan tiedotuskeskuksesta Iltalehdelle.

– Raakaöljyn hinta on kuitenkin korkeammalla kuin esimerkiksi elo–syyskuussa. Vielä ei ole tapahtunut isoa laskua. Yleistä energiamarkkinan vakautumista vielä odotellaan, Kalenoja sanoo.

Dollareissa tarkasteltuna raakaöljyn hinta on ollut viime aikoina laskussa lokakuun korkeista lukemista. Esimerkiksi Brent-laadun hinta oli 18. marraskuuta reilut 78 dollaria barrelilta, kun se vielä 25. lokakuuta oli yli 86 dollaria.

Kalenojan mukaan markkinassa on ollut nähtävissä tiettyä varovaisuutta raakaöljyn tuotannon lisäämisen kanssa. Tuotantoa on lisätty kysynnän elpyessä, mutta alalla ollaan varuillaan, jos tuleekin pandemian uusia aaltoja, ja kysyntä taas laskisi äkisti.

– Siihen samaan kevään 2020 tilanteeseen öljyntuottajat eivät halua uudelleen, Kalenoja arvioi Iltalehdelle.

Hänen mukaansa voi olla viikon tai reilun kuukaudenkin viive ennen kuin raakaöljyn hinnan lasku näkyy kuluttajan maksamassa polttoaineen hinnassa.

– Tämä johtuu olemassa olevista varastoista, kertoo Kalenoja.

Uusimmat
MAINOS