Verkkouutiset

IL: Tällainen olisi ”aktiivimalli kakkonen” – jopa 60 päivän karenssi

Uusi 'yksilöllisen työnhaun malli' sisältäisi työnhakuvelvoitteen ja kohdennettuja palveluja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kaavailee aktiivimallin korvaavaksi toimeksi ”yksilöllisen työnhaun mallia”, Iltalehti kertoo.

Iltalehden tietojen mukaan kyseessä on aktiivimalli kakkoseksi kutsuttu malli, joka sisältäisi työnhakuvelvoitteen ja kohdennettuja palveluja. Työttömäksi jääneelle ihmiselle laadittaisiin mallissa henkilökohtainen työllistymissuunnitelma, jonka lisäksi hänellä olisi velvoite hakea tiettyä määrää avoimia työpaikkoja ja paikallisen TE-toimiston hänen haettavikseen osoittamia avoimia työpaikkoja.

Velvoitteiden laiminlyönnistä lankeaisi jopa 30 tai 60 päivän karenssi, jonka ajaksi työttömyysetuuden maksaminen keskeytettäisiin. Karenssin pituus riippuisi rikkeen vakavuudesta.

Tavoitteena olisi työllistää erityisesti yli 55-vuotiaita yksityiselle sektorille. Mallin yksityiskohdat ovat edelleen auki, mutta keskustan kerrotaan tavoittelevan uudistuksella aktiivimallin kaltaista 5[nbsp]000–12[nbsp]000 hengen työllisyysvaikutusta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo Iltalehdelle SAK:n olevan valmis kehittämään mallia, mikäli karenssijärjestelmää lievennetään.

– Jos työnhakuvelvoite tiukentuu ja tulee voimakkaammin ohjatuksi, nykyisen karenssijärjestelmän uudistaminen pitää laittaa käyntiin. Karenssit ovat meillä kovat. Toimeentulonsa voisi mallissa menettää 30 tai 60 päiväksi, Eloranta sanoo IL:lle.

– Ellei noudata työnhakusuunnitelmaa, pitää ensin antaa varoitus ja vasta sitten siirtyä asteittain koveneviin seurauksiin.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen on määrä keskustella alustavista työllisyystoimista 29. tammikuuta järjestettävässä iltakoulussa. Työllisyystoimista harkinnassa ovat yksilöllisen työnhaun mallin lisäksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan vapaaehtoinen porrastus, kotihoidon tuen leikkaus, saatavuusharkinnan poistaminen ja opiskeluaikojen rajoittaminen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)