Verkkouutiset

Bitumitankkeri Acacia Rubra. WIKIMEDIA COMMONS

IL: Suomeen kuljetetaan venäläistä bitumia

Toimitukset ovat jatkuneet sodasta huolimatta.

Rakennusyhtiö Peab on toistuvasti täydentänyt varastojaan venäläisellä bitumilla, Iltalehti kertoo.

Maaliskuussa Peab oli kertonut IL:lle käyttävänsä loppuun Oulun ja Porin varastoissa olevan venäläisen bitumin. Sittemmin yhtiö on toistuvasti täydentänyt varastojaan Venäjältä tuodulta bitumilla.

Bitumi on asfaltin raaka-aine, joka jalostetaan raakaöljystä. Bitumin hinta on noussut Ukrainan sodan seurauksena, mikä näkyy maanteiden kunnostusurakoiden hiipumisena. Pakotteet eivät vielä tällä hetkellä estä bitumin tuontia Venäjältä Suomeen.

IL:n mukaan bitumitankkerit ovat kesän aikana kulkeneet Venäjän Lomonovisista Poriin ja Ouluun, missä Peabin bitumivarastot sijaitsevat.

– Tähän mennessä meille on tullut 12 laivatoimitusta, joista 8 venäläistä alkuperää, Peabin viestintä- ja markkinointijohtaja Ritva Mäenpää kertoo IL:lle.

Mäenpään mukaan Peab täydentää varastojaan edelleen venäläisellä bitumilla siksi, että sille toimitettava bitumi tulee ”arvostetuilta kansainvälisiltä toimijoilta” ja kuuluu ennen sotaa solmittuihin vuosisopimuksiin.

– Näiden sopimusten mukaan toimittajat määrittävät alkuperän, ja osa toimituksista on sisältänyt venäläistä bitumia, Mäenpää kommentoi IL:lle.

Mäenpää ei mainitse toimittajia, joilta Peab bituminsa ostaa. Turun Sanomien mukaan Venäjän ja Suomen väliä kulkeneiden bitumitankkerien Acacia Rubran ja The Deputyn takana on raaka-ainejätti Trafigura.

Hänen mukaansa Peab ei tulevissa sopimuksissaan salli venäläisen bitumin toimittamista ja nykyiset toimitussopimukset päättyvät vuoden 2022 lopussa. Bitumia koskevat pakotteet tulevat voimaan alkuvuonna 2023.

Uusimmat
MAINOS