Verkkouutiset

Ambulanssi ja HUSin logo HUS Meilahden sairaala-alueella Helsingissä 19. lokakuuta 2021., LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

IL: Näin paha tilanne on sairaaloiden päivystyksessä

Hoitaja toivoo, ettei itse sairastuisi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ruuhkat ovat niin pahoja, että potilaiden turvallisuus ja työntekijöiden jaksaminen on vaarassa, hoitaja kertoo Iltalehdelle.

– Viimeisimmässä yövuorossani 53 petipaikasta oli vapaana kaksi ja kello oli viisi aamulla, eli aamun potilaille ei ollut hirveästi tilaa, vaikka päivän aikana potilaita tulee keskimäärin useita kymmeniä, hoitaja kertoo IL:lle.

– Kun tulee joku huonokuntoinen potilas, joka sitoo useiden hoitajien kädet, kaikki muut voivat jäädä hieman paitsioon, hän jatkaa.

Hoitaja kertoo näkevänsä henkilökunnassa kroonista väsymystä.

Hoitajan kokemukset päivitysosaston miehityksen riittävyydestä ovat pääasiassa hyviä. Hänen mukaansa pula näkyy kuitenkin useissa vuoroissa: toisinaan esimerkiksi neljän potilaan tarkkailuhuoneista toinen tai molemmat on jouduttu sulkemaan sairastapauksen tai työntekijävajeen vuoksi.

Akuuttihoidon ongelmat johtuvat hoitajan näkemyksen mukaan hoitoketjun matkalla olevista useista pullonkauloista.

– Käytännössä päivystykseen otetaan sisään kaikki, jotka tarvitsevat päivystyksellistä hoitoa, mutta päivystys on paikka, jossa potilaat pitäisi hoitaa nopeasti, tutkia ja saada eteenpäin esimerkiksi vuodeosastoille tai erikoissairaanhoitoon, hän kertoo.

Kun päivystyksen petipaikat ovat täynnä, on ensiarviohoitajalla edessään hoitajan mukaan täysin tekemätön paikka. Tällöin päivystysaulaan joudutaan sijoittamaan myös hieman heikommin voivia potilaita.

– Voi käydä niin, että aulassa, jota kukaan ei ole koko aikaa valvomassa, joku menee huonompaan kuntoon ja esimerkiksi pyörtyy. Tällöin hänelle pitää etsiä petipaikka, vaikka jonossa voi olla useampi ambulanssi tuomassa lisää väkeä, hoitaja kertoo.

Tämänhetkinen tilanne on saanut hoitajan toivomaan, ettei hän itse sairastuisi vakavasti.

– Omissa työvuoroissani ollaan saatu kyllä hommat hoidettua, mutta tuntuu siltä, että mitä vähemmän kaikki sairastuvat, sen parempi, mutta kyseessä on ihan mahdoton toive.

Myös hänen suhtautumisensa työhön on muuttunut. Viime vuonna valmistunut hoitaja kertoo aloittaneensa opinnot innoissaan, mutta jo nyt hän tietää, ettei työ ole sellainen, jota hän kykenisi tekemään eläkeikään saakka.

Uusimmat
MAINOS