Verkkouutiset

Ihmissalakuljettaja paljastaa: Näin tienaan 85 000 euroa kuukaudessa

Entinen lääkäri salakuljettaa nyt ihmisiä Lähi-idästä Eurooppaan. Liiketoiminta kukoistaa.

Syyrialainen Abu Mahmoud (nimi muutettu) on varakkaampi kuin koskaan. Entinen lääkäri tienaa nykyisin elantonsa salakuljettamalla ihmisiä Eurooppaan Lähi-idän konfliktialueilta. Hän tapaa brittilehti Telegraphin toimittajan kahvilassa Turkin Istanbulissa.

Abu Mahmoudin rikollinen ura sai alkunsa pakoyrityksestä. Joitakin vuosia sitten hän toimi vielä lääkärinä hallituksen ja kapinallisten joukkojen välisten taistelujen pahoin repimässä Syyrian Aleppossa.

Vuonna 2012 kapinalliset valtasivat kaupungin ja lääkäri joutui pahaan välikäteen. Kapinallistaistelijat pitivät Mahmoudia presidentti Bashar al-Assadin tukijana. Hallituksen sotilaat taas ottivat miehen tähtäimiinsä, koska hän hoiti haavoittuneita kapinallisia. Lopulta Mahmoud päätti paeta Eurooppaan.

Turkista lähtenyt pakolaisvene kuitenkin upposi. Hän kertoo nähneensä monien hukkuvan. 11 tuntia veden varassa ollut Mahmoud poimittiin merestä ja palautettiin Turkkiin. Hän yritti Eurooppaan vielä muutaman kerran siinä onnistumatta. Pian Mahmoudilla oli sellainen kontaktiverkosto, että hän päätti alkaa järjestää pakomatkoja muillekin.

”Aluksi en edes ottanut välityspalkkioita. Sitten aloin tarvita rahaa selvitäkseni ja minulla on myös perhe elätettäväni. Lopulta tajusin, että kyseessä on hyvä bisnes. Ihmiset luottivat minuun koska olen lääkäri”, Mahmoud toteaa.

Hän alkoi varustaa omia pakolaisveneitään.

Tuotot valuvat mafialle

Abu Mahmoudin veneet lähtivät ensin Turkin Mersinistä. Kohteena oli Kreikan saariston sijasta Italia ja matka maksoi yli 4 000 euroa pakolaiselta. Veneitä käytettiin vain kerran, koska Italian rannikkovartiosto takavarikoi ne aina niiden päästyä maan rannikolle.

Nykyisin Mahmoud toimii Istanbulista käsin. Hän kertoo tekevänsä yhteistyötä paikallisten rikollisjengien kanssa. Entisellä lääkärillä on 15 työntekijää, jotka etsivät asiakkaita ja saattavat heidät veneille.

Venekyydeistä vastaavat paikalliset jengiläiset. He ottavat 1 200 euroa Mahmoudin salakuljettamien ihmisten Kreikan matkasta maksamasta noin 1 500 euron korvauksesta. Myös turkkilaisten viranomaisten lahjominen nielee varoja. Silti tuotot ovat suuret.

Mahmoud arvioi lähettäneensä viimeisen kahden vuoden aikana 8 000 – 9 000 ihmistä Italiaan ja Kreikkaan. Mies väittää, ettei kukaan ole hukkunut tai yksikään vene uponnut. Bisneksen mittakaavasta kertoo jotakin se, että Mahmoud on ansainnut yksin syyskuun aikana 85 000 euroa.

Lisähintaa Pohjoismaista

Mahmoudin mukaan pakolaistulvaan ei ole ratkaisua.

”Haluan lähettää viestin Euroopan unionille. Pakolaiset tulevat maihinne, vaikka sulkisitte kaikki rajanne. He kaivavat vaikka tunneleita, jos on pakko.”

Abu Mahmoud kertoo matkojen Saksaan ja Pohjois-Eurooppaan maksavan huomattavasti enemmän kuin merimatka Kreikkaan. Saksaan pääsee noin 2 000 eurolla. Esimerkiksi Ruotsiin tai Norjaan pääsemisestä joutuu pulittamaan 5 000 – 6 000 euroa.

”Mikseivät he (Euroopan johto) järjestä pakolaisien ottamista YK:n kautta. Miksi he antavat ihmisten maksaa mafialle? Antakaa heidän tulla laillisesti maihinne. Miksi he sallivat ihmisten ottaa tällaisia riskejä? Moni on päätynyt kalanruoaksi”, Mahmoud toteaa.

Kesken haastattelun Mahmoud saa puhelun. Asiakas anelee pääsyä Kreikkaan.

”Ei käy ennen kuin maksat veljestäsi”, Mahmoud toteaa.

Soittajan perheenjäsen on jo Euroopassa, mutta ei ole vielä maksanut matkaansa.

Uusimmat
MAINOS