Verkkouutiset

Ihmisoikeusjärjestö: Poliisi käytti Kataloniassa liikaa voimaa

Poliisilla ei ollut oikeutta käyttää väkivaltaa rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan, arvioi Human Rights Watch.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Espanjan poliisi käytti liikaa voimaa mielenosoittajia vastaan Kataloniassa kansanäänestyksen aikana lokakuun 1. päivä.

Järjestön tekemän selvityksen mukaan poliisi löivät patukoilla ei-uhkaavia mielenosoittajia aiheuttaen heille lukuisia vammoja. Järjestön mukaan puolueeton selvitys perustuu paikan päällä tehtyihin tutkimuksiin.

Selvitystä varten on haastateltu uhreja ja todistajia sekä tarkasteltu videoita, valokuvia ja lääketieteellistä todisteita Gironan kaupungista sekä kahdesta kylästä Gironan ja Barcelonan maakunnissa.

Selvityksen mukaan Espanjan kansalliskaarti Guardia Civil ja kansallinen poliisi Cuerpo Nacional de Polici käyttivät ajoittain liiallista voimaa kaikissa näissä kolmessa kohteessa, kun ne yrittivät tuomioistuinmääräysten mukaisesti estää kansanäänestyksen.

– Poliisilla on ehkä hyvinkin ollut laki puolellaan tuomioistuimen määräysten saattamiseksi voimaan, mutta se ei ole antanut heille oikeutta käyttää väkivaltaa rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan, toteaa Human Rights Watchsin tutkija Kartik Raj järjestön tiedotteessa.

Espanjassa vietettiin kansallispäivää

Torstaina vietettiin Espanjan kansallispäivää. Madridissa järjestettyyn sotilasparaatin osallistuivat sekä pääministeri Mariano Rajoy että kuningas Felipe. Espanjan yhtenäisyyttä kannattavat marssivat myös Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa.

Rajoy antoi keskiviikkona Katalonian johtajalle Carles Puigdemontilla viisi päivää aikaa vastata kysymykseen, onko hän julistanut alueen itsenäiseksi vai ei.

Jos vastaus on kyllä, hallitus aikoo käynnistää perustuslain artiklan 155 mukaisen menettelyn, jolla Katalonian aluehallinto voidaan peruuttaa ja alue ottaa keskusvallan suoraan valvontaan.

Puigdemont lupasi Katalonialle itsenäisyyden puheessaan tiistaina, mutta hän ilmoitti, että yksipuolista itsenäisyysjulistusta vielä lykätään mahdollisia hallituksen kanssa käytäviä neuvotteluja varten. Puheen jälkeen itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin valmiiksi odottamaan.

Espanjan hallituksen mukaan itsenäisyyshanke on perustuslain vastainen, eikä hallitus aio ryhtyä minkäänlaisiin keskusteluihin, ellei hankkeesta luovuta ensin.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)