Verkkouutiset

Ihminen on vasemmistolaisin 27-vuotiaana

Britti-ilmiö viittaa ikäluokkien ja yliopistojen vaikutukseen.

Poliittisena konsulttina ja ajatuspajassa toimiva James Kangasooriam twiittaa IpsosMORIn tutkimuksesta. Se mittasi ihmisten nykyistä identifioitumista Britanniassa vasemmisto-oikeisto -akselilla.

Hänen mukaansa oikeiston kannatus eri ikäluokissa on kuin Niken logon laskeva ja nouseva käyrä – ja vasemmiston vastaavasti päinvastainen. Tutkimus kertoo nuorten Britanniassa olevan vasemmistolaisempia ja vanhempien selvästi oikeistolaisempia.

Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Todellisuudessa kaikkein varhaisimmissa ikäryhmissä, esimerkiksi 18-vuotiaissa, vasemmistoa kannatetaan vähemmän kuin esimerkiksi 30-vuotiaissa. Kangasooriam sanoo havainneensa saman ilmiön useista mittauksista. Sitä ei kuitenkaan huomata, kun mittaukset tehdään liian suurista ikäryhmistä liian pienillä otoksilla.

– Noin 27-vuotiaat ovat kaikkein vasemmistolaisimpia (yliopiston vaikutus?), olennaisesti enemmän kuin myöhäisteinit, hän twiittaa.

– Ekologiset luulot sivuuttaen, on joukko ehdokkaita joka selittää Nike-kurvin: elämänvaihe, yliopiston vaikutus, lukukausimaksujen nousu, ikäluokan vaikutus (ympäristö mukaan laskien), median kulutus, mutta minusta tätä aiheesta pitäisi tutkia reippaasti enemmän.

Kauimpana keskivertoäänestäjästä, joka on 43-vuotias, ovat 25-34-vuotiaat.

Uusimmat
MAINOS