Verkkouutiset

Viljarekkoja Mykolajivissa Ukrainassa 7. kesäkuuta 2022. LEHTIKUVA / RAULI VIRTANEN

Hyökkääjä tuhosi maatilat – varastettu vilja vietiin Krimiltä Venäjälle

Vilja sekoitetaan venäläiseen, minkä jälkeen se viedään Turkkiin ja Syyriaan.

BBC on haastatellut ukrainalaisviljelijöitä ja selvittänyt näiltä varastetun viljan venäläiset ovat vieneet. Eräs miehittäjän rikoksen uhriksi joutunut on viljelijä Dmytro, jonka 25 vuoden työn venäläiset tuhosivat vain neljässä kuukaudessa.

– He varastivat viljamme, tuhosivat tilarakennuksemme ja hajottivat kalustomme, sanoo Dmytro.

Venäläiset varastavat viljaa ”teollisissa mittasuhteissa”. Valvontakamerakuvista näkyy kuinka venäläisjoukot saapuvat viljatiloille panssariajoneuvoineen, varastavat viljavaunut ja rahtaavat ne rautateitse Krimille, joka on ollut venäläisten miehittämä vuodesta 2014.

– He vievät viljan ensin annektoidulle Krimille, josta se kuljetetaan Kertšin tai Sevastopolin satamiin, sitten ukrainalaisvilja lastataan venäläislaivoihin, jotka seilaavat Kertšin salmelle, sanoo Kiovassa sijaitsevan Mustanmeren strategisen tutkimuskeskuksen asiantuntija Andri Klymenko, joka seuraa säännöllisesti Krimin laivaliikennettä.

– Kertšin salmella [Krimin ja Venäjän välissä] he siirtävät ukrainalaisviljan pienempiin aluksiin, joissa se sekoitetaan venäläiseen viljaan – tai joissain tapauksessa he vain purjehtivat tälle alueelle antaakseen vaikutelman kuin lastaisivat venäläistä viljaa, Klymenko jatkaa.

Satelliittikuvat kertovat Dmytrolta varastettua viljaa kuljettaneista viljarekoista toisen päätyneen Donin Rostoviin ja toisen jatkaneen matkaansa pohjoisemmaksi Belgorodiin.

Venäjältä vilja viedään venäläisillä vientisertifikaateilla, joissa sanotaan viljan olevan venäläistä. Usein nämä laivat päätyvät Turkkiin ja Syyriaan. Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu on sanonut, ettei maa ole löytänyt todisteita siitä, että maahan on tuotu ukrainalaista viljaa.

– Luimme rahtiasiakirjoista, että laiva on lähtenyt Venäjältä ja sen lasti on peräisin Venäjältä, totesi Cavusoglu.

Satelliittikuvista kuitenkin huomaa alusten matkanneen Turkkiin ja Syyriaan ainakin huhtikuusta lähtien. Amerikkalaiset ja ukrainalaiset tiedustelulähteet sekä media ovat nimenneet ainakin yhdeksän alusta, jotka ovat vieneet varastettua ukrainalaisviljaa Turkkiin ja Syyriaan.

Venäläislaivat myös monesti kytkevät transponderit pois päältä sinä aikana, kun he ovat Mustallamerellä, Krimin edustalla Kertšin salmessa tai Syyrian rannikolla. Kytkemällä pois GPS-seurannan venäläislaivat yrittävät hämätä muuta maailmaa.

Venäjä on aiemmin harjoittanut suoraa viljavarastojen ryöstämistä, mutta nyt se on eri raporttien mukaan vaihtanut taktiikkaansa. Venäläiset ymmärsivät, että maksutta tehdyt pakkotakavarikoinnit saattavat  johtaa tulevien satojen tuhoamiseen. Nyt Venäjä pakko-ostaa ukrainalaisviljelijöiltä viljan selvästi alle markkinahinnan, eikä ukrainalaisviljelijöille ole muuta mahdollisuutta kuin myydä.

 

 

 

Uusimmat
MAINOS