Verkkouutiset

Hussein al-Taee: Asunnot paperittomille hidastavat epidemiaa

SDP:n kansanedustajan mukaan kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat ovat erityisen haavoittuvia.

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taeen mukaan paperittomien asianmukaisen asumisen takaaminen on osa koronaepidemian hidastamista.

Hän arvioi, että ikäihmisten lisäksi turvapaikanhakijat ja erityisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ovat tällä hetkellä haavoittuvassa asemassa.

– Paperittomat ovat suomalaisen järjestelmän ulkopuolella, tosin akuutin terveydenhuollon piirissä. Vaikka pääsy akuuttiin terveydenhuoltoon ei olisikaan ongelma, ongelmaksi voi tulla tiedonpuute viruksesta ja heikot asumisolosuhteet, joissa tautien leviämisellä on suurempi riski, Hussein al-Taee toteaa tiedotteessa.

– Paperittomien joukossa on myös lapsiperheitä. Poikkeuksellisia ratkaisuja tarvitaan nyt erityisesti lasten ja heidän vanhempiensa asumisolosuhteiden parantamiseksi ja terveyden turvaamiseksi, al-Taee jatkaa.

Kansanedustaja huomauttaa, että Suomi on sitoutunut turvaamaan tasavertaisen oikeuden terveyteen jokaiselle yhteiskunnalliseen alkuperään katsomatta. Hänen mukaansa enemmistö Suomessa pitkään olleista turvapaikanhakijoista on kotoisin hauraista maista, joissa maailmanlaajuinen epidemia koettelee jo ennestään heikkoa terveydenhuoltojärjestelmää. Esimerkiksi Irakissa koronaviruksen takia vakavasti sairastuneille ei pystytä tarjoamaan riittävää sairaalahoitoa.

Hussein al-Taee kehottaa pikaisiin toimiin erityisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kohdalla, joita on tällä hetkellä maassa joidenkin arvioiden mukaan lähes 3000 ihmistä.

– Näin poikkeuksellisessa tilanteessa olisi perusteltua myöntää pitkään, jopa viisi vuotta päätöstä, odottaneille turvapaikanhakijoille oleskeluluvat inhimillisistä syistä, sillä koronaepidemian odotetaan jatkuvan vakavana pitkään niin meillä kuin myös muualla maailmassa. Tällä järjestelyllä umpikujaan ajautuneille paperittomille ihmisille voitaisiin taata asianmukainen asuminen ja siten pienentää viruksen leviämiseen liittyviä riskejä, al-Taee sanoo.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)