Verkkouutiset

Omikronin testauspaikka Saksassa. LEHTIKUVA/AFP Christof Stache

HUS-johtaja IS:lle: Omikronin alavariantti kohta Suomessa

Alavariantti on tartuttanut jonkin verran myös jo alkuperäisen omikronin aiheuttaman koronan sairastaneita.

Omikronmuunnoksen alavariantti BA.2 tulee esiin Suomessa todennäköisesti viikon tai kahden sisällä, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Ilta-Sanomille.

Hänen mukaan alavariantti voi tulla vastaan jo seuraavilla sekvensointikierroksilla.

– Se on Tanskassa ja Norjassa jo levinnyt, ja on hyvin todennäköistä, että sama toistuu Suomessakin.

Muista Pohjoismaista saatujen tietojen perusteella alavariantti on tartuttanut jonkin verran myös jo alkuperäisen omikronin aiheuttaman taudin sairastaneita.

Myös Suomessa on vaarana, että osa sairastuu uudelleen, Lehtonen toteaa.

– On avoin kysymys, sairastuvatko kaikki. Tanskaan verrattuna olemme rokotuksissa pari kuukautta jäljessä, ja se voi olla tavallaan jopa onni, sillä rokotukset suojaavat uusilta varianteilta paremmin, kun rokotukset ovat ihan tuoreita.

HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan iso kysymys on, kuinka hyvin aiemmin sairastettu tauti ja rokotukset suojaavat vaikealta taudilta.

– Jos alavariantti pystyy sairastuttamaan uudelleen, silloin se tarkoittaa sitä, että riski on suurempi heillä, jotka eivät ole vaikealta taudilta suojassa. Kyllä me kaikki tulemme nämä virukset kohtaamaan useammin kuin kerran vielä tulevaisuudessa, hän sanoo IS:lle.

Uusimmat
MAINOS