Verkkouutiset

”Hurja rinnastus” ihmetyttää – Erkki Tuomioja vertasi Suomen mediaa venäläiseen

SDP:n kansanedustaja sanoi, että Suomen ja Venäjän mediaa on käsiteltävä yhtä kriittisesti.

Pitkän linjan SDP:n kansanedustajan ja entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan kommentti Venäjän ja Suomen mediasta on herättänyt keskustelua twitterissä.

– (huhhuh!) Tuomioja: Suomalaista mediaa pitäisi seurata samanlaisella kriittisyydellä kuin venäläistä mediaa, Pasi Rajala tviittaa.

Rajala on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) erityisavustaja. Hän on jakanut tviitissään tästä löytyvän MTV:n uutisen.

Uutisessa käsitellään Vapaus valita toisin -yhdistyksen keskiviikkona järjestämää seminaaria, jossa puhuttiin Itämeren turvallisuustilanteesta ja mediasta. Erkki Tuomiojan kerrotaan sanoneen, että ”suomalaista mediaa pitäisi seurata samanlaisella kriittisyydellä kuin venäläistä mediaa”.

Kommentti on herättänyt huomiota.

– Onko Erkki ihan kunnossa? Suomen media on vapain maailmassa eri mittauksissa. Venäjän media taas on valtiolle alistettu propagandakoneelle, komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemi sanoi.

STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen puolestaan ihmetteli kommenttia, todeten, että hän saattaa olla jäävi, mutta Tuomiojalla on asiassa ”mittakaavavirhe”.

– Korostan, että lähdekritiikki aina paikallaan, selvä se. Eikä työmme tietenkään ole täydellistä. Mutta aika hurja on nyt tuo rinnastus, hän tviittasi.

– Häh! Olisko sananvapaus ja median tila pikkuisen eri, MTV:n uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila taas kirjoitti.

Erkki Tuomiojan mediapuheet herättivät hiljattain keskustelua Ruotsissa. Ruotsin maltillisen kokoomuksen kansanedustaja Hans Wallmark arvosteli pari viikkoa sitten Tuomiojan Pohjoismaiden neuvoston istunnossa esittämiä kommentteja.

– Sopivasti Tuomioja huomioi Itämeren alueen kehityksen istunnon aikana sanomalla seuraavaa: ”Tämä militarisointi ei ainoastaan heijastu sotilaallisten panostusten kasvamisesta, vaan myös mediasta, jonka propaganda ja sotaretoriikka kukoistavat. Olemme huolissamme informaatiosodankäynnistä, jonka Venäjä on ottanut käyttöön, mutta emme voi olla huomaamatta, että myös osa pohjoismaisista medioista käsittelee sotaisaa retoriikkaa vaaralliseen sävyyn”, Wallmark siteerasi Svenska Dagbladetin kirjoituksessaan.

Wallmarkin mukaan tällainen suomalainen selittely on pohjimmiltaan järjetöntä.

RT (aikaisemmin Russia Today) ei ole sama asia kuin Sveriges Radio tai Yle Suomessa. On sekä vaarallista että naiivia ohittaa kuinka venäläiset viranomaiset käyttävät disinformaatiota ja propagandaa hyväkseen, Wallmark totesi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)