Verkkouutiset

Ruotsin poliisi on ilmiöstä huolissaan. / LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Huolestuttavaa” – tämä huume leviää nyt teinien keskuudessa

Poliisi kiinnittää huomiota vaaralliseen trendiin Ruotsissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kristalli on syrjäyttänyt kannabiksen suosituimpana huumeena teini-ikäisten käyttäjien keskuudessa useissa ruotsalaisissa kaupungeissa, Näin kertovat useat SVT:n haastattelemat nuoriso- ja päihdetyöntekijät.

Muutos koskee etenkin keskisuuria ja pienempiä kaupunkeja, eikä kristalli esimerkiksi Tukholmassa ole erityisen yleinen huume nuorten käyttäjien keskuudessa.

Huumepoliisi Lennart Carlsson on kehityksestä huolissaan. Carlsson toimii Ruotsin huumepoliisien kattoyhdistyksen puheenjohtajana.

– Kannabis on yksi tavallisimmista huumeistamme, joten tämä huolestuttava kehityskulku on heti katkaistava, hän sanoo.

Päihdetyöntekijät kohtaavat työssään nyt jopa huumeriippuvaisia 11-13-vuotiaita, ja sairaanhoitaja Helené Håkanssonin mukaan kristallia kaupitellaan kouluympäristössä myös 11-vuotiaille. Håkanssonin kollega taas luonnehtii nuoria verrattain uuden huumeen ”koekaniineiksi”. Kristallia myydään nuorten suosimilla sosiaalisen median alustoilla, muun muassa Snapchatissa.

Håkanssonin mukaan 13-15-vuotiaat vaikuttaisivat jäävän välittömästi ”kivenkovaan” koukkuun. Samalla kun kristallin pidempiaikaiset vaikutukset ovat yhä hämärän peitossa, kertoo Håkansson kristallin esimerkiksi tuhonneen nenän väliseiniä nuorilla potilailla.

Sahlgrenin sairaalan huumeasiantuntija Kai Knutsenin mukaan kristalli on erityisen riippuvuutta aiheuttava huume. Se vaikuttaa peräti kolmeen aivojen välittäjäaineeseen, ja on Knutsenin mukaan ”amfetamiinia vaarallisempi”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)