Verkkouutiset

Huipputulos perustulolle: 79 prosenttia suomalaisista kannattaa

Neljä viidestä suomalaisesta kannattaa perustuloa, jos se takaa ihmisille perustoimeentulon, vähentää byrokratiaa ja kannustaa työntekoon ja yrittämiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustaa lähellä oleva Ajatuspaja e2 teetti Taloustutkimuksella mielipidetutkimuksen aiheesta vuodenvaihteessa. Suhtautumista perustuloon selvitettiin seuraavalla väittämällä: Voisin kannattaa perustuloa, jos se takaa ihmisille perustoimeentulon, vähentää byrokratiaa ja kannustaa samalla työntekoon ja yrittämiseen.

Tutkimus osoittaa, että pieni- ja keskituloisten ohella myös hyvätuloiset ja korkeasti koulutetut kannattavat perustuloa, jos sillä on työllisyyttä ja yrittäjyyttä lisäävä ja byrokratiaa vähentävä vaikutus. Perustuloa vastustaa vain noin joka kymmenes suomalainen.

Perustulon kannatus on voimakkainta nuorissa ikäryhmissä, mutta myös yli 65-vuotiaista kolme neljästä suhtautuu työllisyyttä ja yrittäjyyttä lisäävään perustuloon myönteisesti. Naiset kannattavat perustuloa miehiä useammin.

Perustuloa kannattavat erityisesti kotiäidit ja -isät, yrittäjät, opiskelijat, toimihenkilöt ja työntekijät. Alhaisinta kannatus on viljelijöiden joukossa.

Suhtautumisessa perustuloon on myös puolueiden välisiä eroja. Eniten perustuloa kannatetaan vihreissä (91 %) ja vasemmistoliitossa (90 %). Myös keskustan (79 %), kokoomuksen (77 %), Sdp:n (77 %) ja perussuomalaisten (73 %) kannattajista selkeä enemmistö tukee perustuloa. Alhaisinta kannatus on kristillisdemokraateissa (66 %).

Perustulon tarkoitus on selkiyttää sosiaaliturvaa ja taata kaikille kansalaisille kuukausittainen perustoimeentulo aktiivisuuteen ja työntekoon kannustavasti. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on esittänyt, että perustuloa kokeiltaisiin alueellisesti.

Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Ajatuspaja e2:n toimeksiannosta. Aineisto kerättiin internet-paneelilla 30.12.2014–1.1.2015. Tutkimukseen osallistui 1 268 vastaajaa. Virhemarginaali on noin +/-2,5 prosenttiyksikköä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)