Verkkouutiset

HS: Venäjän FSB ei halua kotiuttaa ISIS-lapsia

Venäjä keskeytti Isisiin lähteneiden naisten palautukset.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB suhtautuu erittäin epäileväisesti niin sanottujen Isisin naisten ja heidän lastensa palautuksiin, kertoo Helsingin Sanomat.

Venäjä ehti kotiuttaa Syyriasta ja Irakista Isisissä olleita naisia ja lapsia ennen kuin evakuointiohjelma keskeytettiin loppuvuodesta 2017 FSB:n vaatimuksesta.

Lasten kotiuttaminen alkoi uudestaan viime vuoden lopulla.

FSB:n mukaan naiset ja lapset ovat turvallisuusriski, koska he ovat altistuneet pitkään ääri-ideologialle ja osa naisista lähti valmiiksi hyvin radikalisoituneena.

Isis-naiset ja -lapset nousivat puheenaiheeksi jihadistien viimeisen hallinta-alueen sorruttua. ennen sitä julkinen keskustelu keskittyi pääasiallisesti Isisiin liittyneisiin vierastaistelijoihin.

Länsimaat eivät halua vierastaistelijoita takaisin. Suhtautuminen Isisin naisiin ja lapsiin on myös erittäin nihkeä.

Ongelma on suuri myös Venäjällä. Venäjän kansalaiset ovat olleet suurin vierastaistelijoiden ryhmä tunisialaisten jälkeen.

Groznyn keskustassa on evakuointiohjelman koordinaattorin Heda Saratovan toimisto. Hänen mukaansa naiset vain seurasivat kuuliaisesti miehiään Isisiin.

– Nämä naiset lähtivät miestensä käskystä, eivät omasta tahdostaan. Joukossa on joitain fanaatikkoja, mutta he ovat yksittäistapauksia.

Näkemys saattaa olla toissa vuonna alkaneen palautusohjelman takana. Tshetshenian kovaotteisen johtajan Ramzan Kadyrovin kerrotaan panneen ohjelman alulle ja saaneen presidentti Vladimir Putinin sen taakse.

FSB on eri linjoilla eikä usko naisten lähteneen Isisiin pelkästään nöyryyttään.

Lasten palautuslentojen kerrotaan jatkuvan.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)