Verkkouutiset

HS: Tätä kaikkea venäläiset yhtiöt omistavat Suomessa

Kaikista ulkomaisista suorista investoinneista Suomessa vain 1,3 prosenttia tulee Venäjältä.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan suomalaiset ovat sijoittaneet Venäjälle kolme kertaa enemmän kuin venäläiset Suomeen. Ruotsistakin rahaa on tullut kymmeniä kertoja enemmän.

Venäläisistä yhtiöistä Suomessa tunnetuimpia ovat Rosatomin tulo kolmanneksen omistajaksi Fennovoimaan, Gennadi Timtsenkon ja Rotenbergin perheen kauppa Hartwall Areenasta sekä hakukoneyhtiö Yandexin Mäntsälään rakentama konesali.

Suomen 500 suurimman yrityksen listalla venäläisiä on neljä. Ylivoimaisesti suurin niistä on Teboil.

2006 Norilsk Nickel osti Harjavallan nikkelitehtaan. Monet suurimmista ovat öljynvälitysyhtiöitä kuten Scanica.

Erityinen venäläisala on rajan yli kulkeva rahti. Myös logistiikkayrityksiä venäläiset ovat hankkineet suomalaiselta.

Venäjän valtion telakkayhtiö osti korealaisilta puolet Helsingin telakasta.

Sergei Ananievin Rajamarket-ketju on toiminut jo 15 vuotta lähellä rajaa. Lappeenrannassa avatussa kylpylässä on venäläisille suunnattu kauppakeskus Capri.

Lääkeyhtiöt tulossa

Helsingin Sanomien mukaan harvoihin venäläisten tuotannollisiin yrityksiin Suomessa kuuluvat Kwellickin vaneritehdas, vaununosia tekevä Joptek ja pakkauslavoja valmistava Oplax. Sähkölaitevalmistaja Eltechnika tuottaa Lappeenrannassa komponentteja yrityksen Pietarin-tehtaalle.

Useat venäläiset lääkefirmat tutkivat tuotannon aloittamista Lappeenrannassa.

Oligarkeista Mihail Fridman osti kemikaalikuljettaja Haanpaan ja elementtikoneita valmistavat Elematicin. Mihail Prodorov on pääosakas Finnproteinissa.

Venäjän valtion Rosnano on nanopinnoittaja Beneqin isoin omistaja. Venäläissijoituksia on myös esimerkiksi nanoyhtiö Canatussa ja sijaintiyhtiö Walkbasessa.

Venäläisiä teknologiayrityksiä Suomessa ovat esimerkiksi Navis, Hytest ja Cboss.

Venäläisten kiinteistö- ja mökkihankinnat Itä-Suomessa ovat puhuttaneet. He ovat mukana myös Vaalimaalle suunnitellussa kauppakeskuksessa, Pyhtään elämysurheilukeskuksessa ja useissa lomakylissä.

Venäläisomisteisista konkurssiin ovat päätyneet Vuokatti Hirsitalot ja Finnplast. IIomantsin kaviaaritehdas on ajettu alas.

Uusimmat
MAINOS