Verkkouutiset

HS: Tämän takia Suomi velkaantuu nousun huipullakin

Viisi menoerää selittää valtion menojen kovan kasvun.

Edellisen nousukauden lopussa vuonna 2008 valtion tulot ylittivät menot liki kahdella miljardilla eurolla. Nyt valtio kuitenkin velkaantuu, vaikka talous vetää ja työllisyysaste on korkeimmillaan tällä vuosituhannella.

Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotus on 1,7 miljardia alijäämäinen.

Helsingin Sanomat selvittää tässä, mistä johtuu, etteivät valtion tulot riitä menojen kattamiseen nousukauden huipullakaan.

HS:n mukaan veronkevennykset eivät selitä tilannetta. Valtion verotulot ovat ostovoimakorjatusti ensi vuoden budjetissa lähes kolme miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2008. Velkaantumisen syy onkin yksinkertaisesti se, että valtion menot ovat kasvaneet reippaasti tuloja enemmän.

Tämän takana on viisi suurta menoerää, joiden voi olettaa kasvavan jatkossakin. Ne ovat  eläkkeet, sairausvakuutukset, työttömyystuet, yleinen asumistuki ja kuntien valtionosuudet. Yhteensä nämä menot ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa 6,1 miljardilla eurolla.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)