Verkkouutiset

Naton päämaja Brysselissä. AFP / LEHTIKUVA / VALERIA MONGELLI

HS: Suomen keskustelut Naton kanssa päättyivät

Suurlähettiläät allekirjoittavat liittymispöytäkirjan.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomen ja Naton väliset liittymiskeskustelut on saatu päätökseen Brysselissä. Neuvottelut alkoivat maanantaiaamuna ja päättyivät iltapäivällä.

Keskusteluissa käytiin läpi aihealueittain Nato-jäsenyyteen liittyvät velvoitteet ja sitoumukset. Suomen pitää vahvistaa sitoutumisensa Pohjois-Atlantin sopimuksen sisältöön Naton sihteeristön esittämien kysymysten pohjalta.

Keskusteluissa katettiin viisi osa-aluetta: poliittiset kysymykset mukaan lukien terrorismin torjunta, puolustus- ja sotilaalliset kysymykset, oikeudelliset kysymykset, resurssikysymykset sekä tietoturvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Naton jäsenmaat valmistautuvat allekirjoittamaan Suomen Nato-jäsenyyttä koskevan liittymispöytäkirjan Naton neuvostossa huomenna tiistaina 5. heinäkuuta.

Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskeva liittymispöytäkirja allekirjoitetaan samassa tilaisuudessa. Liittymispöytäkirjan allekirjoittamisen jälkeen Suomesta ja Ruotsista tulee Naton tarkkailijajäseniä.

Se tarkoittaa, että ne pääsevät osallistumaan lähes kaikkeen Naton toimintaan eli kokouksiin, keskusteluihin ja informaation jakoon.

Mailla ei kuitenkaan ole vielä artikla 5:n mukaisia turvatakuita, vaan ne tulevat vasta täysjäsenyyden myötä. Artikla 5:n mukaan aseellinen hyökkäys jotakin Naton jäsenvaltiota vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenvaltioita vastaan.

Uusimmat
MAINOS