Verkkouutiset

HS: Saudi-Arabia ostaa ydinosaamista Säteilyturvakeskukselta

Säteilyturvakeskus solmi toukokuussa monivuotisen yhteistyösopimuksen Saudi-Arabian kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Säteilyturvakeskus (Stuk) tarjoaa muille maille palvelutoimintoja ja pyrkii sitä kautta lisäämään tuloja, jotta valtion säästötoimista johtuvat budjettileikkaukset voitaisiin korvata.

Saudi-Arabia, joka on maailman suurin öljynviejä, suunnittelee ydinvoimaloiden rakentamista ja haluaa Stukin neuvovan säteily- ja ydinturvallisuusviranomaisen perustamisessa.

Maan tavoite on rakentaa 16 reaktoria 20 vuoden kuluessa. Maassa ei nyt ole yhtään ydinvoimalaa. Energiantuotantoa uudistetaan, jotta öljynkulutus vähenisi

Stukin ja Saudi-Arabian tekemä sopimus on kolmivuotinen. Mutta jos kaikki menee hyvin, yhteistyö voi jatkua siihen saakka kun Saudi-Arabian ensimmäinen ydinvoimala käynnistyy 2020-luvun alkupuolella.

– Tämä on ensimmäinen iso kahdenvälinen sopimus, pääjohtaja Petteri Tiippana sanoo Helsingin Sanomille.

Tiippanan mukaan Stukin pitää valtion tutkimuslaitosten uudistuksen ja hallinnonalan säästöohjelman vuoksi leikata menojaan noin 2,5 miljoonalla eurolla vuoden 2017 loppuun mennessä vuoden 2013 tasosta. Säteilyturvaviranomaisen valtion budjetista saama rahoitus kutistuu noin 20 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)