Verkkouutiset

HS: Poliisi ohjeistaa olemaan tutkimatta rikoksia

Poliisin mukaan syinä ovat resurssipula ja normaali asioiden priorisointi.

Helsingin Sanomat on saanut haltuunsa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen sisäisen ohjeen, jonka mukaan rikosilmoitukset ”jäävät pääsääntöisesti esikäsittelyyn” eli poliisikielellä ne ”tapetaan”. Vastuussa uudesta linjauksesta on poliisin 1.1.2014 voimaan tullut hallintorakenneuudistus.

– Rikostutkinnan osalta poliisilaitoksen rikoslakirikosten selvitysprosentit, läpivirtausajat sekä tutkinta-ajat näyttivät heikkenevän koko ajan vuodesta 2014 lähtien. Sopeuttamistoimien julkaisemisella oli myös selkeitä vaikutuksia negatiiviseen työilmapiiriin ja johtamiseen, siteeraa lehti rikosylikomissario Petri Erosen pro gradu-työtä.

Linjauksen antoi tuolloinen rikostutkijoiden esimies rikosylikomissario Timo Nyyssönen, joka toimii nykyään Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tuki- ja suunnitteluyksikön johtajana. Hänen mukaansa kyse on rajallisten resurssien normaalista priorisoinnista. Jokaisen rikosilmoituksen päätyminen aktiiviseen tutkintaan ”ei ole nykyaikaa millään tavalla”.

– Silloin [2014] oli jo näkyvissä se, että henkilöstö suhteessa juttumäärään ei riittänyt millään, perustelee Nyyssönen.

Resurssipulan vahvistaa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen, joka huomauttaa poliisin toimivan ”niillä resursseilla, jotka päättäjät sille antavat.”

– On täysin selvä asia, että meitä on liian vähän. Tarvitsemme lisää poliiseja, että pystymme kunnialla selviytymään tehtävästämme. Näiden asioiden kanssa me kamppailemme joka päivä, – – Poliisi on tämän asian kanssa vähän yksin, ja sitten meitä arvostellaan, että me vain tapetaan juttuja. Se ei ole koko totuus, sanoo Karvonen.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)