Verkkouutiset

HS: Päivi Räsäselle äänekästä tukea Donald Trumpin lähipiiristä

Päivi Räsäsen tapausta kutsutaan Yhdysvalloissa räikeäksi ihmisoikeusloukkaukseksi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen tuleva oikeudenkäynti herättää kansainvälistä huomiota, uutisoi Helsingin Sanomat.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nosti huhtikuussa Räsästä vastaan kolme eri syytettä kiihottamista kansanryhmää vastaan. Sitä ennen poliisi oli esitutkinnassaan todennut, ettei tapauksissa ole syytä epäillä rikosta.

Nyt Räsänen on saanut oikeudenkäyntiin tukea ulkomailta. Hänen tuekseen on ryhtynyt muun muassa Euroopan parlamentin etelä- ja itäeurooppalaisia äärioikeistolaisia, yhdysvaltalaisia kristittyjä saarnaajia ja Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin lähipiiriä ja kannattajia.

Kansainväliset tukijat ovat kannanotoissaan leimanneet Suomen valtion samanlaiseksi ihmisoikeusrikkojaksi, kuin vaikkapa Myanmar, Valko-Venäjä ja Kiina.

Räsäsen oikeustiimiin kuuluu muun muassa Trumpia tukeva vanhoilliskristillinen oikeusjärjestö ADF International. Se on pitänyt Räsäsen tapauksesta ääntä jo puolentoista vuoden ajan.

Useat tahot, esimerkiksi demokraattisenaattori Al Franken ovat luokitelleet järjestön äärioikeistolaiseksi viharyhmäksi.

– Pastori Juhana Pohjolan ja lääkäri Räsäsen rikossyytteet edustavat epäilyksettä suurinta hyökkäystä ilmaisunvapautta kohtaan, mitä olemme nähneet läntisessä Euroopassa vuosikymmeneen, järjestön johtaja Paul Coleman sanoo HS:lle.

Colemanin mukaan hänen kanssaan on samaa mieltä suuri joukko kansainvälisiä ääniä, joihin kuuluu maailman johtavia lakiasiantuntijoita Harvardista, Princetonista ja Yalesta.

– Me aiomme todistaa, kuinka syyttämällä pastori Pohjolaa ja lääkäri Räsästä Suomi rikkoo kansainvälisen lain ihmisoikeusvelvoitteitaan, kuten Suomen sitoutumista uskonnonvapauteen ja sananvapauteen, Coleman sanoo.

Räsäsen tueksi on Yhdysvalloissa myös julkaistu avoin kirje, jossa valtakunnansyyttäjä Toiviaisen väitetään rikkoneen muun muassa YK:n ihmisoikeussopimusta ja EU:n perusoikeussopimusta. Kirjeen allekirjoittajien joukossa on Trumpia lähellä olevia oikeustieteilijöitä Harvardin, Stanfordin ja Yalen huippuyliopistoista.

Kirjeessä vaaditaan muun muassa viisumikieltoa Yhdysvaltoihin koko Toiviaisen perheelle.

Yksi allekirjoittaja, Princetonin yliopiston oikeustieteen professori Robert P. George, sanoo HS:lle, etteivät moniäänisyys, uskonnonvapaus ja sananvapaus ole uhattuna ”vain Pohjois-Korean, Kiinan, Iranin, Myanmarin, Saudi-Arabian ja Somalian kaltaisissa maissa”, vaan myös läntisissä demokratioissa. Räsäsen tapausta hän pitää tästä räikeänä esimerkkinä.

Uusimmat
MAINOS