Verkkouutiset

HS: Näin Venäjällä väitetään ”Suomen keskitysleireistä”

Historioitsijoiden mukaan Suomesta yritetään maalata kuvaa julmana naapurina.

Venäläismediassa on levitetty laajasti väitteitä suomalaisten jatkosodan aikaisista ”keskitysleireistä” Petroskoissa, Helsingin Sanomat kertoo.

Tiedot perustuvat Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n viime viikolla julkaisemiin asiakirjoihin, joista ovat uutisoineet muun muassa venäläislehdet Rossija 24 ja Ria Novosti. 

Venäläismediassa suomalaisten kerrotaan ampuneen ja tappaneen keskitysleireiltä paenneita lapsia sekä kohdelleen alueen ”eristettiin ”epäkansallista väestöä” julmalla tavalla. Medioiden mukaan suomalaiset halusivat rakentaa Suur-Suomen, ja halusivat valloittaa Neuvostoliitolta Karjalan, Itä-Karjalan ja Kuolan niemimaan.

Yhdeksän sivua suomalaisten miehittäjien hirmutöistä, nälästä, hakkaamisesta, nöyryytyksistä, Rossija 24 -lehti otsikoi.

Petroskoin leireiltä on todisteita, kuinka pienet lapset karkasivat keräämään ruohoa ruoakseen ja heidät ammuttiin ja tapettiin.

Suomalaiset, jotka kehuskelevat ja kehuskelivat demokratiallaan ja oikeuksillaan, toteuttivat miehitetyllä alueella kansanmurhan, jossa tapettiin ennen kaikkea slaaveja.

Historioitsijoiden Antti Laineen ja Antti Kujalan mukaan Suomesta yritetään maalata Venäjällä kuvaa epämukavana naapurina.

– Venäläiset haluavat kaivaa esiin kaikki hirveydet, mitä suomalaiset ovat tehneet. Kaikkein pyhin asia Venäjällä on taistelu fasisteja vastaan. (Vladimir) Putinin aika näyttää olevan sitä, että nostetaan nämä asiat esiin uudelleen ja uudelleen, Laine sanoo.

– Kaikki halutaan käsittää Venäjän vihollisiksi. Nykyinen hallinto perustelee olemassolonsa sillä, että on hirveä uhka ja naapuriin ei voi luottaa. Venäjän pitää aseistaa itsensä hampaisiin saakka, Kujala sanoo.

Uusimmat
MAINOS