Verkkouutiset

Valmiusyksiköiden harjoitus Etelä-Suomessa tammikuussa. / Maavoimat

HS: Mitä tekisit tilanteessa, jossa Suomeen hyökättäisiin?

Ylivääpelin mukaan pahimpiin uhkakuviin voi varautua mielikuvaharjoittelulla.

Afganistanissa taistellut Utin jääkärirykmentin ylivääpeli Enrico Annus kehottaa reserviläisiä pohtimaan, kuinka itseään voi valmistaa aseelliseen maanpuolustukseen.

Vuoden aliupseeriksi valittu Annus on Helsingin Sanomien mukaan pitänyt viime kuukausina luentoja varusmiehille, upseeriopiskelijoille ja ammattisotilaille.

– Miten moni esimerkiksi on käynyt mielikuvaharjoittelua siitä, että joutuisikin kohtaamaan niin haastavan tilanteen omassa elämässään, siis sodan. Voi pysähtyä miettimään, mitä muu perhe tekee siinä tilanteessa, jos Suomeen hyökättäisiin, ylivääpeli sanoo.

Hänen mukaansa puhuminen ja varautuminen mahdollisista uhkakuvista auttaa, koska silloin asiaa ei joudu miettimään vasta viime hetkellä. Mielikuvaharjoittelusta on hyötyä siinä missä aseenkäsittelystä ja hyvästä kunnosta.

– Voi ajatella ihan sitäkin, että olen perheen isä tai äiti ja jos jotain käy, niin onko meillä se kolmen vuorokauden selviämispakkaus. Ja mitä jos tulee soitto, että isä tai äiti lähtee nyt rintamalle, niin mihin esimerkiksi toimitan lapset, Enrico Annus toteaa.

Annus muistuttaa, että tappaminen on väistämätöntä sotilaan työssä osana maanpuolustusta.

– Siinä voi joutua tekemään todella vaikeita päätöksiä ja esimerkiksi riistämään hengen, mutta siinä ympäristössä ei välttämättä voi muuta tehdä. Mutta se pitää tehdä niin, että ei tule itse pahaksi ihmiseksi. Ja se pitää tehdä niin, että voi mennä kotiin ja katsoa perhettään silmiin.

Hän kertoo nähneensä Afganistanissa, kuinka mieli voi rikkoontua ja millaisia oireita traumaperäinen stressihäiriö voi aiheuttaa.

– Kun psyyke ja mieli rikkoontuu, sosiaalinen toimintakyky on siihen apu. Siis kommunikointi, vuorovaikuttaminen ja puhuminen ihmisten kanssa. Sitä yritän rohkaista, että haetaan apua ja puhutaan, Enrico Annus sanoo HS:lle.

Uusimmat
MAINOS