Verkkouutiset

Aluevaalien äänestyspaikat sulkeutuvat kahdeksalta illalla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Äänestys käynnissä – HS-kysely: Näillä perusteilla ehdokas valitaan

Suomalaisten mielestä aluevaaliehdokkaan muilla luottamustehtävillä ei ole juuri väliä äänestyspäätöksen kannalta.

Vaalihuoneistoissa äänestetään tänään Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa, joissa valitaan päättäjät 21 hyvinvointialueille. Hyvinvointialueet vastaavat jatkossa sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä. Äänestysaika loppuu kello 20 illalla.

Helsingin Sanomien aluevaalikyselyn mukaan äänestäjä valitsee todennäköisimmin ehdokkaan, joka on hänen kanssaan samaa mieltä, asuu häntä lähellä ja on lisäksi sosiaali- ja terveysalan asiantuntija.

Kyselyssä kysyttiin, mitkä asiat ovat äänestäjille tärkeitä ehdokkaan valinnassa. Ylivoimaisesti suosituimmaksi vaihtoehdoksi nousi se, että ”ehdokkaan mielipiteet ovat yleisesti ottaen lähellä omia”. Kyselyn mukaan äänestäjät arvostavat myös ehdokkaan kotipaikan läheisyyttä ja sitä, että ehdokas on sosiaali- ja terveysalan asiantuntija.

Ehdokkaan kotipaikan läheisyys sekä sosiaali- ja terveysalan tuntemus vetoavat iäkkäisiin äänestäjiin nuoria äänestäjiä enemmän. Läheisyys korostuu erityisen paljon maaseudulla asuvien vastauksissa.

Äänestäjien mielestä juurikaan väliä ei ole sillä, onko ehdokas kansanedustaja tai kunnanvaltuutettu.

Vastaajien mukaan paras tapa etsiä tietoa aluevaaleista ovat sanomalehtien verkko- tai paperiversiot. Niitä tärkeinä piti 70 prosenttia vastanneista. Vaalikoneiden merkitys äänestyspäätöksen tekemisessä korostui etenkin nuorien vastaajien joukossa. Vaalitenttejä piti tärkeinä noin puolet vastanneista.

Ennakkoäänestyksen alustavat tulokset julkaistaan illalla äänestysajan päätyttyä. Ennuste vaalituloksesta saataneen kello 21.45. Aluevaalilautakunnat vahvistavat vaalien tuloksen keskiviikkona 26. tammikuuta.

Uusimmat
MAINOS