Verkkouutiset

Kahvin hinta on noussut myös kaupoissa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

HS: Kahvin hinta kaksinkertaistunut vuodessa

Hintaa ovat nostaneet muun muassa sään ääri-ilmiöt Brasiliassa.

Raakakahvin maailmanmarkkinahinta on noussut vuoden aikana lähes 100 prosenttia, kertoo Pauligin raakakahvin hankinnasta vastaava András Koroknay-Pál Helsingin Sanomille.

Kahvin hintaa ovat nostaneet muun muassa Brasiliassa koetut sään ääri-ilmiöt, jotka aiheuttivat suuren loven maan kahvintuotantoon.

– Viime keväinen Brasilian kuivuus ja siihen perään tullut halla tuhosivat noin 15 prosenttia Brasilian kahvisadosta, Koroknay-Pál sanoo HS:n haastattelussa.

Brasilia on maailman suurin kahvintuottaja. Maassa viljellään noin 35 prosenttia kaikesta maailman kahvista, ja tuotanto-ongelmat heijastuvat suoraan maailmanmarkkinahintaan.

Suomessa kahvipaketin hinta on nyt noin kolmanneksen kalliimpi kuin vuosi sitten. Hintaan vaikuttavat myös koronaviruksen aiheuttamat logistiikka-ongelmat sekä yleinen hinnannousu.

Kahvin maailmanmarkkinahinta voi vielä nousta tämän kevään aikana, mutta pidemmällä aikavälillä hinnan odotetaan laskevan, Koroknay-Pál arvioi.

Koroknay-Pálin mukaan maailman kahvintuotanto ei kuitenkaan seuraavan parin vuoden aikana kestä viime vuoden kaltaista häiriötä Brasilian tuotannossa.

– En edes halua kuvitella, mitä se tarkoittaisi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)