Verkkouutiset

Äänestyskoppi Helsingin keskustakirjasto Oodissa aluevaalien ennakkoäänestyksen viimeisenä päivänä tiistaina 18. tammikuuta. Helsingissä ei toimiteta aluevaaleja. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

HS-gallup: Kokoomus aluevaaleihin ykkösenä

Kokoomus saa mittauksessa 20,7 prosentin kannatuksen.

Toisena Helsingin Sanomien teettämässä kyselyssä on SDP 19 prosentin kannatuksella ja kolmannella sijalla keskusta 16,7 prosentilla.

Kokoomus 20,7 (20,7)
SDP 19,0 (18,3)
Keskusta 16,7 (16,8)
Perussuomalaiset 15,6 (15,2)
Vasemmistoliitto 7,4 (7,2)
Vihreät 8,3 (9,1)
RKP 4,7 (4,7)
KD 3,7 (3,9)
Liike Nyt 1,9 (1,3)
Muut 2,0 (2,8)

(Suluissa kuntavaalien 2021 kannatus.)

Vastaajista 45 prosenttia ei osannut tai halunnut sanoa, mitä puoluetta äänestäisi aluevaaleissa, tai sanoi, ettei kävisi äänestämässä. Luku on selvästi suurempi kuin vastaavana ajankohtana ennen viime kuntavaaleja. Kyselyn tekohetkellä 52 prosenttia kaikista vastaajista oli äänestänyt tai aikoi varmasti äänestää.

HS:n aluevaaligallupissa kokoomuslaisista 59 prosenttia kertoo äänestäneensä jo tai äänestävänsä varmasti. Luku on kyselyssä hivenen tätä suurempi vihreissä ja suurin piirtein sama SDP:ssä ja vasemmistoliitossa. Kaikkein varmimmin uurnille aikovat lähteä tai ovat jo lähteneet keskustalaiset, 73 prosenttia.

Keskusta hyötyy eniten siitä, etteivät helsinkiläiset äänestä aluevaaleissa. Jos Helsingin äänet poistetaan viime kuntavaalien tuloksista, keskustan lukema on 1,9 prosenttiyksikköä suurempi kuin se oli.

Se, että helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, osuu puolestaan HS:n mukaan kovimmin hallituspuolue vihreisiin. Helsingin äänien poistaminen kuntavaalituloksesta vie vihreiltä 1,5 prosenttiyksikköä kannatusta.

Kantar TNS toteutti tutkimuksen HS:n toimeksiannosta. Kyselyssä tiedusteltiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta henkilö äänestäisi, jos aluevaalit järjestettäisiin nyt. Tutkimusaineisto kerättiin 4.–16.1.2022. Tutkimusta varten haastateltiin kaikkiaan 2[nbsp]002 ihmistä. Tutkimuksen otos edustaa Suomen äänestysikäistä väestöä pois lukien Helsingissä ja Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Aineisto kerättiin puhelin­haastatteluin. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uusimmat
MAINOS