Verkkouutiset

Al-Holin kolme perhettä palasi Suomeen

Perheiden kerrotaan paenneen leiriltä.

Syyrian al-Holin ISIS-vankileirillä olleita suomalaisia naisia ja lapsia saapui sunnuntaina Suomeen.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan ”kolme al-Holin leiriltä paennutta perhettä on saapunut tänään iltapäivällä Turkista Suomeen. Lapset ja naiset ovat olleet internoituina al-Holin leirillä Syyriassa, josta he ovat poistuneet kevään aikana. Perheiden lapset ovat iältään alle kymmenvuotiaita. Ulkoministeriö on jatkuvasti suositellut, ettei kukaan yrittäisi lähteä sotatoimialueella leiriltä omin päin”.

– Suomen viranomaiset noudattavat erityistä varovaisuutta käsiteltäessä alaikäisten lasten asioita yksityisyyden suojasta ja turvallisuudesta johtuen, tiedotteessa todetaan.

Ulkoministeriö kertoo avustaneensa suomalaisia lapsia ja heidän huoltajiaan konsulipalvelulain mukaisesti. Heille on Ankaran suurlähetystössä myönnetty matkustusasiakirjat ja heidän paluunsa Suomeen on järjestetty yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa.

Al-Holin leirillä on pidetty kaikkiaan noin 30 suomalaista lasta ja heidän noin kymmenen äitiään. Leirillä on edelleen useita suomalaisia lapsia sekä äitejä. Suunnitellussa kotiuttamisessa ei ole voitu edetä, koska leiriä hallinnoivat paikalliset viranomaiset ovat globaalin koronapandemian vuoksi keskeyttäneet toistaiseksi yhteistyön.

– Viranomaiset ovat vastaanottaneet Suomeen saapuvat lapset ja aikuiset. Esimerkiksi lastensuojelua, terveystarkastuksia, karanteenijärjestelyjä ja mahdollista rikostutkintaa koskeviin kysymyksiin vastaavat kotimaan toimivaltaiset viranomaiset. Ulkoministeriö ei voi kertoa julkisuuteen yksityisiä lapsia tai aikuisia koskevia henkilötietoja tai viranomaistoiminnan kaikkia yksityiskohtia, tiedotteessa todetaan.

Uusimmat
MAINOS