Verkkouutiset

HS: Viranomaisilta tuli pyyntö, al-Holin suomalaisia etsitty tällä viikolla

Vain kuusi suomalaista löytyi, eivätkä heidän nimensä vastanneet Suomesta toimitettuja.

Syyrian al-Holin niin kutsutun ISIS-leirin suomalaisia on etsitty, Helsingin Sanomat kertoo.

Leiriin kerrotaan tulleen tällä viikolla pyyntö etsiä suomalaiset. Taustalla ovat Suomen viranomaisten tekemät selvitykset mahdollisia kotiutuksia varten.

– Emme tiedä, missä suomalaiset ovat. He piilottelevat, leirin maahanmuuttaja­sektoria johtava Amara Muhammed sanoo HS:lle.

Kurdisotilaat yrittivät etsiä suomalaisia. Se osoittautui kuitenkin haastavaksi. Vain kuuden suomalaisen kerrotaan löytyneen, eikä heistä yksikään vastannut nimiä, joita Suomen viranomaiset olivat toimittaneet.

– Leirillä ihmisillä ei ole henkilöpapereita. He kertovat vääriä nimiä ja kansallisuuksia, Amara Muhammed toteaa.

Etsintää vaikeuttaa se, että kaikki leirin tuhannet naiset käyttävät samanlaisia kaiken peittäviä kaapuja.

HS:n mukaan leirillä ei ole käynyt Suomen viranomaisia.

Jutussa haastatellaan kahta leirin suomalaista naista.

– Me odotetaan ja me ollaan siitä varmoja, että inshallah, Allahin luvalla, dawla (ISIS:n kalifaatti) tulee palaamaan, suomalainen Jonna (nimi muutettu) toteaa.

Parikymppinen nainen ei halua palata Suomeen. HS:n tietojen mukaan samaa on viestittänyt moni muukin leirin yhdestätoista suomalaisesta naisesta. Toinen HS:n leirillä haastattelemista naisista on yli 30-vuotias Heli. Hän taas haluaisi takaisin Suomeen. Heli kuvailee haastattelussa dunyan (maanpäällisen elämän) alkavan tuntua liian vaikealta.

– Nää koettelemukset tuntuu nyt liian vaikealta. Tuntuu, että tällä hetkellä parasta on, että menen Suomeen. Me ollaan täällä kuitenkin vankilassa.

Lapsistaan kumpikaan nainen ei ole valmis luopumaan.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)