Verkkouutiset

HS: Viranomaisilta tuli pyyntö, al-Holin suomalaisia etsitty tällä viikolla

Vain kuusi suomalaista löytyi, eivätkä heidän nimensä vastanneet Suomesta toimitettuja.

Syyrian al-Holin niin kutsutun ISIS-leirin suomalaisia on etsitty, Helsingin Sanomat kertoo.

Leiriin kerrotaan tulleen tällä viikolla pyyntö etsiä suomalaiset. Taustalla ovat Suomen viranomaisten tekemät selvitykset mahdollisia kotiutuksia varten.

– Emme tiedä, missä suomalaiset ovat. He piilottelevat, leirin maahanmuuttaja­sektoria johtava Amara Muhammed sanoo HS:lle.

Kurdisotilaat yrittivät etsiä suomalaisia. Se osoittautui kuitenkin haastavaksi. Vain kuuden suomalaisen kerrotaan löytyneen, eikä heistä yksikään vastannut nimiä, joita Suomen viranomaiset olivat toimittaneet.

– Leirillä ihmisillä ei ole henkilöpapereita. He kertovat vääriä nimiä ja kansallisuuksia, Amara Muhammed toteaa.

Etsintää vaikeuttaa se, että kaikki leirin tuhannet naiset käyttävät samanlaisia kaiken peittäviä kaapuja.

HS:n mukaan leirillä ei ole käynyt Suomen viranomaisia.

Jutussa haastatellaan kahta leirin suomalaista naista.

– Me odotetaan ja me ollaan siitä varmoja, että inshallah, Allahin luvalla, dawla (ISIS:n kalifaatti) tulee palaamaan, suomalainen Jonna (nimi muutettu) toteaa.

Parikymppinen nainen ei halua palata Suomeen. HS:n tietojen mukaan samaa on viestittänyt moni muukin leirin yhdestätoista suomalaisesta naisesta. Toinen HS:n leirillä haastattelemista naisista on yli 30-vuotias Heli. Hän taas haluaisi takaisin Suomeen. Heli kuvailee haastattelussa dunyan (maanpäällisen elämän) alkavan tuntua liian vaikealta.

– Nää koettelemukset tuntuu nyt liian vaikealta. Tuntuu, että tällä hetkellä parasta on, että menen Suomeen. Me ollaan täällä kuitenkin vankilassa.

Lapsistaan kumpikaan nainen ei ole valmis luopumaan.

Uusimmat
MAINOS