Verkkouutiset

Hodorkovskia kiinnosti Suomen Venäjä-politiikka – ”ei toimi kenenkään agenttina”

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith uskoo, että sanktiot, Nato ja Ukrainan tilanne olivat esillä pääministeri Alexander Stubbin (kok.) tapaamisessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) tapasi eilen Kesärannassa venäläisen öljy-yhtiö Jukosin perustajan Mihail Hodorkovskin. Venäjän oppositiota tukenut ja vankilassakin ollut Hodorkovski asuu nykyisin Sveitsissä. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan tapaaminen järjestettiin Hodorkovskin aloitteesta ja siinä keskusteltiin Venäjän ajankohtaisesta tilanteesta.

Yllättikö tieto Mihail Hodorkovskin Suomen-vierailusta, Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith?

– Se, että Hodorkovski onnistui tulemaan Suomeen ilman, että kukaan ehti sitä ennen tapaamista bongata, se yllätti. Ei välttämättä se, hän käväisi Suomessa. Hodorkovskihan on ollut aktiivinen Venäjä-asioiden kommentoija, nostanut esiin ongelmia ja tukenut ulkoapäin Venäjän valtiojohdon vastaista ajattelua. Ehkä häntä ei ole Suomessa kuitenkaan seurattu niin tarkasti. Hän on kiertänyt kuitenkin muissakin maissa paljon puhumassa.

Mitä tapaamisen taustalla Stubbin kanssa oli?

– Hodorkovskihan edustaa vähän tällaista ulkovenäläistä oppositiota. Varmasti hän on kiinnostunut, minkälaista eri maiden Venäjä-politiikka on ja miten Venäjä eri maissa nähdään. Nimensä ja asemansa puolesta hän pystyy tietysti pyytämään tapaamista sieltä, mistä sitä tietoa parhaiten pystyy saamaan, vähintäänkin sen virallisen katsauksen. Siinä mielessä tapaaminen Stubbin kanssa oli ihan luonnollista.

Mitkä asiat Hodorkovskia kiinnostavat Suomen Venäjä-politiikassa?

– Ihan varmasti se, miten sanktiot Suomessa koetaan, mitä Natosta ajatellaan, mitä kauppapolitiikasta Venäjän suuntaan ja miten tämänhetkinen Venäjä ja Ukrainan tilanne koetaan Suomessa. Nämä ovat ihan varmasti sellaisia asioita, jotka ovat tavalla tai toisella nousseet keskusteluissa esiin.

Mitä Hodorkovski näillä tiedoilla tekee?

– Sitä voi tietysti arvailla. On kuitenkin selvää, että kun hän näissä asioissa on aktiivinen, hän haluaa oppia ymmärtämään, mitä eri maissa ajatellaan. Jos hän haluaa näin epävirallisesti myös edesauttaa sitä EU:nkin yhtenäisyyttä, tämä on yksi tapa tehdä sitä. Oletan, että tässä ei ole muuta kuin hänen oma agendansa taustalla eikä kyse ole mistään laajemmasta.

Hodorkovskin tapaamisella ei siis ole kytköstä Venäjän nykyiseen oppositioon?

– Ei missään tapauksessa. Hän ei toimi tässä kenenkään agenttina, vaan edustaa itse itseään. Tällainen käsitys Hodorkovskista ja hänen taustajoukoistaan oli silloinkin, kun hän istui vankilassa.

Miksi Hodorkovskin ja Stubbin keskusteluista tiedotettiin niin niukasti?

– Koska Hodorkovski ei ole minkään valtion edustaja. Tätä voi verrata siihen, että pääministerimme tapaa jonkun kansalaisjärjestön edustajan, mikä ei sinänsä ole iso uutinen. Tässä tapauksessa kyse oli kuitenkin Hodorkovskista, joka on aika tunnettu taustoineen maailmalla. En näe sinänsä syytä kuitenkaan isompaan tiedottamiseen.

Lue myös: Venäjän vankiloissa viruneella Hodorkovskilla on yhä miljardiomaisuus

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)