Verkkouutiset

Asukas tekee voileipää otsalampun valossa sähkökatkon aikana kotonaan keittiössä Helsingissä 16. joulukuuta 2022., LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Historioitsija New York Timesissa: Suomen asenne on rakentava vainoharha

Jared Diamondin mukaan sekä valtioiden että yksilöiden on osattava aina varautua pahimpaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltalainen historioitsijan Jared Diamondin New York Timesissa julkaistun kirjoituksen mukaan Suomi tarjoaa mallin, jolla varaudutaan poliittisesti kaikkiin katastrofeihin.

Hän ottaa Suomen puheeksi käsitellessään valtioiden varautumista erilaisiin katastrofeihin. Esimerkkeinä viimeaikaisista katastrofeista hän mainitsee Turkin voimakkaat maanjäristykset ja Venäjän aloittaman hyökkäyssodan Ukrainassa. Diamond huomauttaa, että myös sota on pohjimmiltaan katastrofi.

Diamondin mukaan suomalaisten kyky varautumiseen juontaa juurensa toisen maailmansodan ajoilta.

– Toisen maailmansodan aikana suomalaiset kärsivät suuresti tuonnin katkeamisesta. Suomalaiset vastasivat tähän sodan jälkeen perustamalla komission, joka kokoontuu kerran kuukaudessa varautumaan kaikkeen, mikä voisi mennä pieleen. Joka kuukausi he suunnittelevat ja valmistautuvat yhteen tällaiseen katastrofiin.

Hänen mukaansa Suomessa on nyt osattu varautua kemikaalipulaan, polttoainepulaan, lääketarvikepulaan, sähköverkon vikaantumiseen ja muihin häiriötilanteisiin.

– Yhdessä näistä kokouksista vuosia sitten tunnettiin hengitystiesairauspandemian todennäköisyys. Komissio ohjeisti hallitusta ostamaan ja varastoimaan kasvonaamioita, jotka olivat vielä tuolloin halpoja.

Diamondin mukaan lopputulema oli, että Suomi oli valmistautunut koronaviruspandemiaan sekä kaikkiin muihin nyt käsillä oleviin katastrofeihin.

Hänen mukaansa samanlainen varautumisajattelu on hyödyllistä myös jokaisen henkilökohtaisessa elämässä. Esimerkkinä Diamond mainitsee, että aina matkalle lähtiessään varautuu siihen, mikä kaikki voi matkan aikana mennä pieleen.

Diamond luonnehtii jatkuvaa pelkoa asioiden pieleen menemisestä ja niihin valmistautumista ”vainoharhaisuudeksi”.

– Monet ystäväni pitävät suomalaisten ja minun elämänkatsomustani järjettömänä paheena, joka lähentelee vainoharhaisuutta. Pidän näkemystämme terveenä hyveenä, jota kutsun rakentavaksi vainoharhaisuudeksi. Toisin sanoen, ole valmis epäonneen.

Hänen mukaansa kansakuntien ja yksilöiden tulisi harjoittaa rakentavaa vainoharhaisuutta, josta Suomi on hänen mielestään hyvä esimerkki.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)