Verkkouutiset

”Historian vaarallisin johtaja” – persoona, ohjelma, ydinaseita

Vladimir Putinin todellinen voima on venäläiskirjoittajan mielestä hänen kyvyssään saada länsi uskomaan, että hän on vaarallinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Andrei Pjontokovskin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on vakuuttunut siitä, ettei diktaattorin valta perustu rationaalisiin laskelmiin, kannatuslukuihin tai poliittiseen ilmapiiriin vaan pikemminkin tietynlaiseen ”auraan, mystisyyteen ja tahdonvoimaan”.

Venäläispolitologi Pjontokovski tunnetaan Putinin arvostelijana. Hän analysoi presidenttiä tässä kirjoituksessaan. Venäjän tuntija Paul Goble kertoo asiasta blogissaan.

Pjontokovski kirjoittaa Putinin persoonan, hallintatavan, kotimaisten ja geopoliittisten tavoitteiden sekä hänen komennossaan olevien ydinaseiden tekevän hänestä ”maailmanhistorian vaarallisimman johtajan”.

Hänen mukaansa Putin on valmis käyttämään voimaa ja erityisesti sen uhkaa alistaakseen sekä Venäjän kansan, että entiset neuvostovaltiot. Voimapolitiikan takana on usko siihen, että Venäjä selviytyy aina voittajana mahdollisista konflikteista.

Venäläisanalyytikko nostaa esiin Venäjän Ukrainassa soveltaman niin kutsutun hybridisodankäynnin. Pjontokovski sanoo Venäjän ydinasepelotteen mahdollistavan tällaisen toiminnan.

”Voittaakseen Putinin täytyy vakuuttaa länsi, ja ennen kaikkea Yhdysvaltojen johto, siitä, että hän on hullu ja valmis käyttämään niitä (ydinaseita)”, hän kirjoittaa.

Pjontokovskin mukaan Putinin voimapolitiikka muistuttaa monin tavoin Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin toimintatapaa. Hän huomauttaa, että Kim on onnistunut luomaan itsestään kuvan ydinaseistettuna hulluna, jolle on tehtävä myönnytyksiä, ettei hän käytä aseitaan.

Putin pyrkii Pjontokovskin mukaan siihen, että länsi vetäytyy askel askeleelta Venäjän tieltä, koska se pelkää mahdollisen vastakkainasettelun eskaloituvan ydinsodaksi asti.

”(Mikäli Putin onnistuu) länsi ei myy aseita Ukrainalle, vaikka Venäjän joukot tekisivät sinne massiivisen hyökkäyksen. Se ei puolusta Baltian maita silloin, kun pienet vihreät miehet menevät sinne”, Pjontokovski toteaa.

Venäjän johdon viimeaikaisissa toimissa on nähtävissä Pjontokovskin arviossaan mainitsemia viitteitä.

Länsimediassa uutisoitiin alkuviikosta Venäjällä sunnuntaina esitetystä dokumentista, joka kertoi Krimin niemimaan miehityksestä ja liittämisestä Venäjään. Erityisesti Putinin ohjelmassa esittämä toteamus siitä, että hän olisi ollut tarvittaessa valmis komentamaan ydinasejoukot valmiuteen Krimin takia, herätti runsaasti huomiota lännessä.

Tiedusteluyhtiö Stratfor toteaa puolestaan torstaina julkaistussa analyysissään, että Venäjän maanantaina varoittamatta aloittamien massiivisten sotaharjoitusten todellinen tarkoitus on esitellä sen ydinasepelotetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)