Verkkouutiset

Hinnat ovat nousseet rajusti. LEHTIKUVA / SAARA PELTOLA

Hinnat nousevat rajusti – he kärsivät eniten ja vähiten

Kuluttajaliiton mukaan inflaatio iskee eri tavalla suomalaisiin kotitalouksiin.

Kuluttajaliiton mukaan hintojen nousu kohtelee kuluttajia epätasa-arvoisesti ja eri kotitalouksilla voi olla hyvinkin erilainen tilanne. Joissakin kotitalouksissa inflaatio on vain kolmen prosentin luokkaa ja joissakin pahimmillaan jopa yli kymmenen prosenttia.

– On tärkeää tiedostaa omien valintojen ja olosuhteiden vaikutukset omaan talouteen, liiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell toteaa tiedotteessa.

Vaikein tilanne tällä hetkellä on niillä kotitalouksilla, joissa ajetaan paljon autolla ja käytetään lämmitykseen polttoöljyä tai sähköä. Energian, erityisesti polttoöljyn, hinnat ovat nousseet nopeasti. Myös omakotitalon korjauskulut ovat nousseet paljon.

Kotitaloudet, jotka asuvat vuokralla ja käyttävät joukkoliikennettä, ovat säästyneet vielä pahimmalta hintojen nousulta. Vuokrat ovat kehittyneet hitaasti. Osakehuoneiston hoitovastikkeet ovat nousseet maltillisesti. Julkisen liikenteen hinnat ovat kehittyneet hitaasti.

Kuluttajaliiton mukaan keskimääräinen inflaatio on tänä vuonna yli viisi prosenttia, joten keskimäärin palkansaajien ostovoima heikkenee, jos arvioidaan palkkojen nousevan keskimäärin noin kaksi prosenttia. Eläkeläisten asema on parempi, eläkkeet nousevat vuoden 2023 alussa yli viisi prosenttia.

Uusimmat
MAINOS