Verkkouutiset

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti Maailman talousfoorumin avajaispuheen 23. toukokuuta 2022. LEHTIKUVA / AFP Fabrice Coffrini

Henry Kissinger: Ukrainan luovutettava alueitaan

Entisen Yhdysvaltain ulkoministerin mukaan länsimaiden ei tulisi tavoitella Venäjän tappiota.

Yhdysvaltain ulkopolitiikan 98-vuotias veteraani ja entinen ulkoministeri Henry Kissinger sanoi Sveitsin Davosissa kokoontuneelle Maailman talousfoorumille maanantaina 23. toukokuuta, että länsimaiden ei tulisi aiheuttaa Venäjälle murskaavaa tappiota.

Sen sijaan Ukrainan tulisi suostua neuvotteluihin ja luovuttaa maa-alueitaan ”’ennen kuin se luo epävakautta ja jännitettä, joita ei voida ylittää.”

– Ideaalisesti tämä jakolinja olisi status quo ante [kuten asiat olivat ennen sotaa]. Sodan jatkamisessa tätä pidemmälle ei olisi kyse Ukrainan vapaudesta, vaan uudesta sodasta Venäjää itseään vastaan, sanoi Kissinger maanantaina konferenssiosallistujille.

Juuri tätä ennen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli talousfoorumin avajaispuheessaan sanonut, että raaka voima hallitsee jälleen maailmaa, jos Venäjä ei joudu vastuuseen hyökkäyksestään Ukrainaan.

Zelenskyi huomautti, että jos Vladimir Putinin annetaan voittaa, on se merkityksetöntä, koska ”hän ei ole kiinnostunut näkemyksistämme” ja ”raaka voima ei keskustele vaan tappaa”.

Kissingerin mukaan länsimaille olisi ”kohtalokasta” seurata ”hetken mielialoja” ja unohtaa Venäjän valta-asema Euroopassa.

Tämän jälkeen Kissinger selitti, kuinka Venäjällä on ollut ”oleellinen asema Euroopassa” yli 400 vuoden ajan, eikä Euroopan tule unohtaa ”suhteiden pitkän ajan perspektiiviä” tai ottaa riskiä Venäjän ajamisesta Kiinan pysyväksi liittolaiseksi.

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves on kommentoinut tviitissään Kissingerin näkökantoja ironisoiden.

– Aivan, koska venäläisiltä on loppumassa kidutettavat ja raiskattavat ukrainalaiset alueelta, joka heillä on jo. Ja lisäksi, hyökkäys tulisi aina palkita.

Uusimmat
MAINOS