Verkkouutiset

Hoitajamitoitus tekee tehostetusta palveluasumisesta palvelun järjestäjille kalliimpaa, mikä taas johtaa siihen, että palveluasumiseen pääsyn kriteerit kiristyvät. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Hoitajamitoitus ajamassa päin seinää”

Hallituksen säätämä mitoitus on ollut nyt voimassa runsaan vuoden.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajan Henrik Vuornoksen (kok.) mukaan hoitajamitoitus on ajamassa vanhuspalvelut kriisiin.

– Hoitajamitoitus tekee tehostetusta palveluasumisesta palvelun järjestäjille kalliimpaa, mikä taas johtaa siihen, että palveluasumiseen pääsyn kriteerit kiristyvät. Entistä huonokuntoisemmat ikäihmiset joutuvat olemaan kotihoidossa, Henrik Vuornos toteaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan.

Tällä hetkellä tehostetussa palveluasumisessa pitää olla 0,55 hoitajaa asukasta kohden. Ensi vuoden alusta luku nousee 0,6:een ja 1. huhtikuuta 2023 lopulta 0,7 hoitajaan.

Vuornoksen mukaan hoitajamitoitus yhdistettynä hoitajapulaan ja puutteelliseen rahoitukseen on johtanut jo nyt siihen, että osa tehostetun palveluasumisen paikoista on poissa käytöstä, koska mitoituksen mukaista määrää hoitajia ei saada töihin.

– Tilanne vaikeutuu mitoituksen noustessa, hän ennustaa.

– Hoitajamitoitus tekee tehostetusta palveluasumisesta palvelun järjestäjille kalliimpaa, mikä taas johtaa siihen, että palveluasumiseen pääsyn kriteerit de facto kiristyvät. Entistä huonokuntoisemmat ikäihmiset joutuvat olemaan kotihoidossa, vaikka he tarvitsisivat palveluasumisen paikan.

Vuornos toteaa, että sairaaloiden vuodeosastot täyttyvät ikäihmisistä, kun hoitoa ei saa oikeassa paikassa.

Hänen mielestään eduskunnassa pitäisi uskaltaa todeta ääneen, että hoitajamitoitus on ajamassa päin seinää.

– Hoitajapula on jo nyt todellinen, eivätkä tulevaisuuden skenaariot näytä siltä, että palveluihin riittäisi tarpeeksi ammattilaisia.

Vuornoksen käsitykseen yhtyy Espoon sairaalan johtava ylilääkäri Roope Seppänen Twitterissä.

– Samaa mieltä Vuornos kanssa. Uudistuksen kustannuksiin pitäisi laskea nyt jo realisoituva tarve lisätä sairaalapaikkoja, joissa hoitopäivän hinta moninkertainen, hän tviittaa.

Uusimmat
MAINOS