Verkkouutiset

Henna Virkkunen: Saksan kausi on ollut pettymys

Kokoomusmepin mukaan EU-budjettipäätöksen venyminen ensi vuoteen sisältäisi uuden riskin.

EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) sanoo, että Saksan puheenjohtajakausi on tuottanut pettymyksen. Hänen mielestään odotukset olivat suuret, mutta asiat eivät ole edenneet toivotulla tavalla. EU:n budjetti on edelleen hyväksymättä, eikä oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta ole päästy sopuun.

– Odotukset olivat isot, mutta eivät asiat ole hirveän hyvin edistyneet, hän sanoo Facebook Live -lähetyksessään.

EU-ministerineuvostossa jokainen jäsenmaa toimii vuorollaan puheenjohtajavaltiona. Kausi kestää puoli vuotta, ja Saksan vuoro alkoi heinäkuussa.

Saksan vaikeudet johtuvat ennen kaikkea siitä, että Puola ja Unkari vastustavat oikeusvaltioperiaatteen kytkemistä EU-budjettiin. Saksa on ilmoittanut hakevansa kompromissia. Virkkusen mukaan Saksa haluaisi todellisuudessa pitää kiinni EU-parlamentin hyväksymästä tiukasta linjasta, mutta puheenjohtajamaana sen pitää tasapainoilla eri näkemysten välillä.

– Puheenjohtajavaltio ei pysty ajamaan omaa agendaansa, vaan se yrittää löytää sopua.

Virkkunen sanoo, että suuri huoli liittyy siihen, että budjetista ei päästä sopuun Saksan kaudella vaan se lykkääntyy ensi vuoteen. Silloin puhetta johtaa Portugali. Hänen mielestään Portugali saattaa haluta nuijia päätöksen nopeasti.

– Heillä on vielä enemmän painetta lipsua oikeusvaltioperiaatteesta, hän arvioi.

Syynä on Virkkusen mukaan se, että Portugali tarvitsee kipeästi EU:n elvytysrahoja. Rahoja ei kuitenkaan voida myöntää ennen kuin budjetti on hyväksytty.

Uusimmat
MAINOS