Verkkouutiset

Henna Virkkunen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Henna Virkkunen: EU:n on vastattava Valko-Venäjälle

Kokoomusmeppi esittää maksuliikenteen vaikeuttamista.

Vaikka mikään yksittäinen toimenpide ei kaada Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallintoa, on EU:lla useita mahdollisia tapoja vastata maan suorittamaan matkustajalentokoneen alas pakottamiseen. Näin toteaa kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen.

Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Ryanairin Ateenasta Vilnaan lentävän matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin. Viranomaiset pidättivät tämän jälkeen koneessa matkustaneen oppositioaktivisti Roman Protasevitsin. Tätä odottaa Valko-Venäjällä mahdollisesti jopa kuolemantuomio.

Virkkusen mukaan räikeästi kansainvälisen oikeuden vastaiseen lentokonekaappaukseen on nyt reagoitava nopeasti.

– Mitä unioni voi tehdä? Ensinnäkin se voi laajentaa kohdennettuja henkilöpakotteita yhä laajemmalle Valko-Venäjän hallinnossa sekä Aljaksandr Lukašenkaa tukeviin oligarkkeihin ja näiden yrityksiin. Toiseksi EU voi vaikeuttaa varainsiirtoja Valko-Venäjälle ja sieltä pois, Virkkunen kirjoittaa.

– Kolmanneksi unioni voi estää Valko-Venäjältä Eurooppaan tai Euroopan yli suuntautuvan lentotoiminnan. Neljänneksi EU-maat voivat karkottaa diplomaatteja. Viidenneksi EU voi entisestään lisätä tukea Valko-Venäjällä sekä maanpaossa toimivalle oppositiolle ja kansalaisyhteiskunnalle

Virkkunen toivoo pääministeri Sanna Marinin (sd.) kannattavan listaamiaan toimenpiteitä. EU-johtajien on tarkoitus keskustella mahdollisista sanktioista huippukokouksessaan maanantaina. Jos Valko-Venäjän demokratialiikettä on aikaisemmin voitu väittää maan sisäiseksi asiaksi, Virkkunen kirjoittaa, ei eurooppalaisen lentokoneen kaappaus sitä ole.

– Mikään yksittäinen toimenpide ei kaada Lukašenkaa, mutta koordinoitu, päättäväinen ja nopea EU:n reaktio on nyt tarpeen. Henkilöpakotteilla ja maksuliikenteen vaikeuttamisella on kouriintuntuva vaikutus hallintoon ja sen tukijoihin, Virkkunen päättää.

Uusimmat
MAINOS