Verkkouutiset

Henna Virkkunen IL:lle: EU:n turvatakuun perään turha haikailla

Kokoomusmepin mukaan Suomen on huomioitava, että EU:n turvallisuusyhteistyö keskittyy niille aloille, joita Nato ei kata.

Europarlamentaarikkko Henna Virkkunen (kok./EPP) sanoo Iltalehdelle olevansa hämmästynyt siitä, että EU:n komissio ei ole edistänyt EU:n turvatakuulausekkeen sisällön valmistelua. Tilanne on Virkkusen mukaan yllättävä, vaikka tiedossa on hänen mukaansa ollut, ettei EU:n turvatakuut juuri kiinnosta muita EU-maita.

Virkkunen teki viime syksynä kirjallisen kysymyksen siitä, millä tavalla EU:n komissio edistänyt unionin keskinäisen puolustuksen lauseketta.

Ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkealla edustajalla Federica Mogherinilla kesti puoli vuotta vastata Virkkusen kysymykseen.

– Vaikka tiesin, etteivät nämä EU:n turvatakuut kovin paljon muita maita kiinnosta, olin kyllä hiukan yllättynyt siitä, ettei komissio näytä tehneen mitään valmistelua asian suhteen. Pariisin iskuista on kuitenkin jo yli 2 vuotta, ja nyt valmistellaan puolustusunionin tiivistämistä, Virkkunen sanoo.

Hänen mukaansa EU:n turvatakuut eivät herätä kiinnostusta, koska suurimmalla osalla on jo Naton kautta turvatakuut.

– Kiinnostus tähän on vielä oletettuakin vähäisempää tämän Mogherinin vastauksen perusteella, Virkkunen sanoo.

Hänen mukaansa EU:n turvatakuiden perään on turha haikailla.

– Suomessa täytyy nyt koko ajan huomioida se, että EU: turvallisuusyhteistyö keskittyy kaikille niille aloille, joita Nato ei kata. Eli kaikki ne asiat, jotka Suomelta puuttuu sen johdosta, että emme ole Naton jäseniä, niin ne jää puuttumaan myös tässä Euroopan turvallisuusyhteistyössä, koska ei olla rakentamassa päällekkäistä rakennetta. Ja tietenkin tärkeimpänä niistä koko Naton toiminnan ydin, tämä viides artikla sen turvatakuut, mihin koko Naton toiminta perustuu, Virkkunen sanoo.

– Tämä ei sillä tavalla vastaa sotilaalliseen turvallisuushaasteeseen siinä määrin kuin Suomessa ehkä toivottaisiin, koska tämä on Natoa täydentävä rakenne, hän lisää.

Uusimmat
MAINOS