Verkkouutiset

Henna Virkkunen: EU tarvitsee pitävän ulkorajan

Europarlamentaarikko kannattaa unionin yhteistä linjaa maahanmuuttoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) mukaan Euroopan unionin tulisi uudistaa yhteisiä sääntöjään turvapaikanhakijoiden suhteen.

– Viimeiset vuodet yhteisen linjan puuttuminen on hiertänyt pahasti jäsenmaiden välejä. Erityisesti Italia ja Kreikka ovat edelleen kovan tulijapaineen alla, Virkkunen kirjoittaa Iltalehden blogissaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vuosien 2015–2016 aikana EU:sta haki turvapaikkaa noin 2,5 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa saapui Syyriasta, Afganistanista ja Irakista.

Virkkusen mukaan tärkeintä olisi luoda ihmisille elämän mahdollisuuksia omilla kotiseuduillaan. EU voi omalla toiminnallaan vahvistaa Euroopan lähialueiden rauhaa ja vakautta.

– Tähän voidaan vaikuttaa EU:n humanitaarisilla, kehitys- ja kauppapoliittisilla sekä siviili- ja sotilaallisen kriisinhallinnan keinoilla.

Vaikka yhteinen linja puuttuu edelleen, on viime vuosina silti edistytty muun muassa ulkorajavalvonnassa, turvapaikkahakemusten käsittelyssä, prosessien sujuvuudessa, kotouttamisessa ja yhteistyössä naapurimaiden kanssa.

– Tulevan viikon EU-huippukokouksessa jäsenvaltioiden pitäisi löytää yhteinen näkemys muuttoliikepolitiikan ja turvapaikkajärjestelmän uudistamisen päälinjoista. EU-parlamentti on omalta osaltaan keskeiset direktiiviehdotukset jo käsitellyt, ja odottaa nyt jäsenmaita yhteiseen neuvottelupöytään, Virkkunen toteaa.

– Maahanmuuttajille, jotka haluavat tulla Eurooppaan ensisijaisesti tekemään työtä ja yrittämään, onkin oltava selkeästi muita väyliä kuin turvapaikan haku. EU-kansalaiset pitävät eurobarometrin perusteella ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääomien sisäistä vapaata liikkuvuutta EU:n suurimpana saavutuksena.

– Jotta tästä voidaan myös jatkossa pitää kiinni, on meillä oltava pitävä ulkoraja, ja selkeät yhteiset, reilut säännöt sekä maahanmuuton että turvapaikanhaun osalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)