Verkkouutiset

Helsinkiläiset lähiöostarit uudistuvat asukkaiden ja tutkijoiden voimin

Asukkaiden ja tutkijoiden yhteistyössä syntyi malleja ostareiden kehittämiseksi koko Suomessa.

Kaupunkielämää ja lähipalveluja arvostetaan yhä enemmän, mutta moni vanha lähiöostari sinnittelee isojen kauppakeskusten katveessa. Samalla nettikauppa muuttaa kauppatapoja, ja kaupunkien kulutusta täytyy ilmastonmuutoksen vuoksi muuttaa ympäristöystävällisemmäksi.

Asukkaat, yritykset ja Helsingin kaupunki ovat ideoineet kolmen lähiöostarin kehittämistä nyt päättyvässä kaksivuotisessa hankkeessa. Kohteina olivat Pohjois-Haagan, Laajasalon ja Myllypuron ostarit.

Pohjois-Haagassa ja Laajasalossa selvitettiin ostarin tilanne ja tulevaisuudennäkymät haastattelemalla asukkaita, kaupungin virkamiehiä ja yrittäjiä.

Myllypurossa selvitettiin jo tehdyn ostariuudistuksen toteutusprosessi ja tutkittiin ostarin käyttöä ja toimintaa asukaskyselyllä sekä asukkaita ja yrittäjiä haastattelemalla.

Jokaiselle ostarille luotiin ratkaisu, jolla ostaria voidaan kehittää olennaisesti paremmaksi. Ratkaisut muotoiltiin malleiksi, joilla ostareita voidaan kehittää myös muualla Helsingissä ja Suomessa.

Kehittämistä varten luotiin ostarifoorumien kumppanuusmalli, jossa asukkaat, liike-elämä ja kaupungin virkamiehet kokoontuvat yhteen ostarinsa hyväksi.

– Ostareita täytyy ajanmukaistaa, jos halutaan ylläpitää lähipalveluja, edistää täydennysrakentamista ja välttää lähiöiden kurjistuminen. Ostari ei ehkä enää ole lähiön sydän, mutta se antaa sille kasvot, sanoo yliopistotutkija Pasi Mäenpää Helsingin yliopistosta tiedotteessaan.

– Matkalla on yhä monta mutkaa. Hajanainen kaupunginhallinto ja konservatiivinen kiinteistöliiketoiminta ovat saaneet pyyhkeitä. Omista seinistä ja toimintatavoista kiinni pitäminen estää kokonaisuuden rakentamista, hän jatkaa.

Hankkeesta syntyi Helsingin yliopistossa Ostoskeskukset julkisina tiloina – tavoitteena kumppanuuspohjaiset, kansalaislähtöiset ja markkinaehtoiset lähipalvelut asuinalueilla –tutkimus.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)