Verkkouutiset

Heikki Hiilamo: Populismi pysäytettävä sosiaalisen median sääntelyllä

Professorin mukaan sosiaalinen media on tarjonnut keinon lietsoa populismia.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kertoo uskovansa, että populismi on nostanut päätään länsimaissa, koska rikkaus ja vapaus ovat jakautuneet epätasaisesti.

Lisäksi sosiaalinen media lietsoo Hiilamon mukaan populismia ja ”tarjoaa mahtavan keinon puhaltaa tuulta kytevään nuotioon”.

”Suomessa perussuomalaisten kannatus kasvoi yhdessä Hommafoorumin kanssa. [Donald] Trump on osoittanut, miten tehokkaasti hän saa Twitterillä viestinsä läpi ohi perinteisen median”, Hiilamo kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomien mielipidekirjoituksessaan.

Nopea mahdollisuus reagointiin houkuttelee hänen mukaansa tunnepohjaisiin reaktioihin, ”jotka lietsovat kiihkeää ja henkilöön käyvää keskustelua”.

”Sosiaalinen media ruokkii vastakkainasetteluja myös siksi, että se on antanut entistä isommat aseet liberaaleja eliittejä puolustaville ajatuspoliiseille. He puolustavat kirkasotsaisesti omia ’oikeita arvojaan’ väärinajattelijoiden vähäisempiäkin puuskahduksia vastaan, mutta tahtomattaan nämä ajatuspoliisit kärjistävät keskustelua ja radikalisoivat toisella tavalla kokevia ja ajattelevia”, Hiilamo sanoo.

Hän vaatii some-kulttuurille täysremonttia.

”Vihdoin eri puolilla maailmaa – viimeksi Isossa-Britanniassa – on herätty siihen, että sosiaalista mediaa on säänneltävä. Sääntely lienee välttämätön, muttei riittävä ratkaisu demokratian pelastamiseksi.”

”Sosiaalisen median keskustelukulttuuri kaipaa täysremonttia, jonka pitäisi alkaa jo siitä, miten lapsia opetetaan kirjoittamaan ja miten aikuisten tehtävä on toimia hyvänä esimerkkinä myös sosiaalisessa mediassa”, Hiilamo päättää.

Uusimmat
MAINOS