Verkkouutiset

Terveyshyöty näkyi jo pienillä muutoksilla ruokavaliossa. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hedelmät voivat vähentää vanhuuden haurautta

Yhden omenan lisääminen päivittäiseen ruokavalioon vähensi haurauteen liittyvien oireiden riskiä 20 prosentilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuore tutkimus tukee aiempia havaintoja hedelmien ja vihannesten terveyshyödyistä.

Esimerkiksi omenat ja karhunvatukat sisältävät ainesosia, jotka vähentävät riskiä vanhuuteen liittyvästä hauraudesta. Flavonoleja saa hedelmien lisäksi monista vihanneksista ja teestä.

Gerastenialla tarkoitetaan oireyhtymää, joka koskee noin kymmentä prosenttia yli 65-vuotiaista ja 30–40 prosenttia yli 80-vuotiaista. Sen merkkejä ovat uupumus, lihasheikkous, ruokahalun heikentyminen ja painon lasku. Oireyhtymää voi ehkäistä fyysisellä aktiivisuudella, monipuolisella ruokavaliolla ja riittävällä D-vitamiinin saannilla.

Tutkijat seurasivat 1 701 henkilön tietoja 12 vuoden aikajaksolla. Heistä 13,2 prosentilla todettiin haurauden oireita. Noin kymmenen milligramman lisäys flavonolien määrään vähensi riskiä 20 prosentilla. Määrän saa syömällä yhden omenan.

American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan flavonoleihin kuuluvalla kversetiinillä on vahvin yhteys haurauden torjumiseen.

– Tiedot viittaavat siihen, että flavonoideissa on tiettyjä alakategorioita, joilla on suurin potentiaali haurauden torjumiseen, Harvardin yliopiston tutkija Shivani Sahni toteaa tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)