Verkkouutiset

Iranin presidentti Ebrahim Raisi YK:ssa. Spencer Platt/Getty Images/AFP/Lehtikuva

He joutuvat USA:n pakotelistalle Iranin Shahed-tuotannon vuoksi

Uusi sanktiolista on päivitys 15 vuotta vanhoihin, Iranin lentokoneteollisuutta vastaan asetettuihin pakotteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat on ilmoittanut uusista talouspakotteista Iranin miehittämättömien ilma-alusten tuotantoketjuun ja siihen liittyvään liiketoimintaan. Pakotteet kohdistuvat ihmisiin ja yrityksiin Iranin lisäksi myös Kiinassa, Turkissa ja Venäjällä.

Pakotteet estävät suorat liiketoimet seitsemän Yhdysvaltain valtionvarainministeriön tiedotteessa mainitun henkilön ja neljän yrityksen kanssa. Pakotteiden kohteeksi joutuvat myös kaikki ne tahot, jotka tietoisesti mahdollistavat merkittävän liiketoiminnan tai palvelut 11:lle pakotteiden kohteelle.

Pakotteiden tarkoituksena on vaikeuttaa Iranin lentokonevalmistaja HESA:n miehittämättömien lentolaitteiden rakentamista, erityisesti Shahed 136 -droonien, joita on käytetty sodankäynnissä sekä Lähi-idässä että Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaa vastaan.

– Iranin jatkettu, tahallinen miehittämättömien ilma-alusten jakaminen on tehnyt mahdolliseksi Venäjälle, sen Lähi-idän kumppaneille ja muille vakautta horjuttaville toimijoille heikentää maailman vakautta, sanoi terrorismin ja rahanpesun tiedustelupalvelu TFI:stä vastaava alivaltiosihteeri Brian Nelson.

Uudet pakotteet ovat päivitys 15 vuoden takaisille HESA:lle määrätyille pakotteille. Tiedotteesta käy ilmi, että HESA on käynyt viime vuodesta lähtien kauppaa myös nimellä Shahin Co. Pakotteet kohdistuvat kolmeen HESA:n toimihenkilöön, jotka ovat toimitusjohtaja Mehdi Gogerdchian, hallituksen puheenjohtaja Hamidreza Noori ja miehittämättömien ilma-alusten valmistuksen johtaja Husayn A’ini.

Kiinalainen yritys Shenzen Jiasibo Technology Co. asetetaan myös pakotteiden alaiseksi, koska se on toimittanut HESA:n drooniohjelmaan tutkakorkeusmittareita, GPS- ja VHS-antenneja sekä antureita. Pakotteet kohdistetaan myös yrityksen toimitusjohtaja Su Chunpengiin.

Valtiovarainministeriö on jo aiemmin asettanut pakotteita kiinalaiselle Guilin Alpha Rubber and Plastics Technologylle jarrulevyjen myynnistä HESA:lle, ja nyt pakotteet kohdistuvat myös yhtiön myyntiedustaja Dong Wenboon.

Turkissa Yhdysvaltain hallituksen pakotteet kohdistuvat kahteen valuutanvaihtajaan Mehmet Tokdemiriin ja Alaaddin Aykutiin satojen tuhansien dollarien liiketoiminnan mahdollistamisesta HESA:n ja kiinalaisten lentomoottorivalmistajien välillä.

Kolme venäläisyhtiötä, joihin pakotteet kohdistuvat Iranissa valmistettujen tai huollettujen Antonov An-140 -koneiden takia, ovat Delta-Aero Technical Service Center, Aerosila ja Star.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)