Verkkouutiset

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Hanna Nohynek Tehy-lehdessä: Maskin käytöstä tulossa uusi normaali

THL:n ylilääkäri kehottaa pohtimaan, millaisella yhteistyöllä Suomi varmistaa rokotteiden saatavuuden.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek ennustaa, että maskin käyttö saattaa jäädä pysyväksi tavaksi. Asia käy ilmi terveydenhuoltoalan ammattilaisten Tehy-lehdessä, joka kysyy häneltä, milloin maskin käytöstä voidaan luopua.

– Vai tuleeko siitä uusi normaali, kuten useissa Aasian maissa, joissa ihmiset ovat suojanneet toisiaan influenssalta maskien avulla jo kauan? Maskit, etäisyydet, käsien pesu ja desinfiointi sekä erilaiset rajoitteet ovat osoittaneet, että on muitakin keinoja suojautua kuin rokotteet, Nohynek vastaa.

Hän huomauttaa, että koronatoimien vuoksi monet muut sairaudet ovat vähentyneet.

– Nyt on käynyt niin, ettei kausi-influenssaa ole ollut ja muutkin pisaratartuntana leviävät taudit kuten hinkuyskä ja pneumokokki ovat vähentyneet merkittävästi.

THL:n nykyohjeiden mukaan kaksi rokoteannosta saaneet henkilöt voivat tavata toisiaan ilman maskia. Maskin käyttöä suositellaan tilanteessa, jossa tapaa rokottamattomia ja riskiryhmään kuuluvia.

– Rokotettukin voi joissain harvoissa tapauksissa erittää virusta varsinkin, jos on kyse muunnoksesta, Nohynek sanoo.

Maailman rokotekattavuus on tällä hetkellä vain noin 10 prosenttia. Rokotteiden tuotantoa vaikeuttavat sopivien tilojen puute ja muut tuotantovaikeudet. Nohynek sanoo, että patenttisuojan purkamistakin tärkeämpää on, että maailmasta löytyy tietotaitoa ja infraa, joiden ansiosta tuotanto on mahdollista. Yhdysvallat on myöntymässä patenttisuojan purkamiseen, mutta se ei anna viedä rokotteiden raaka-aineita maasta.

– Pandemia on käynnistänyt puheet rokotteiden omavaraisuudesta. Meillä Suomessa pohjoismainen tai EU-tason yhteistyö voisi turvata rokotteiden varmemman saatavuuden.

Uusimmat
MAINOS