Verkkouutiset

Hän oli ISIS-värvärinä Suomessa, supo kuulusteli – lähti itse sotimaan

26-vuotias Rasid Tugral poistui Jyväskylästä graduopinnoista taisteluihin Syyriaan.

Newsweek on julkaissut jutun turkkilaisesta Rasid Tugralista. Hän on 26-vuotias astrofysiikan opiskelija sekä valokuvaus- ja avaruusharrastaja, joka poistui opiskelemasta Suomesta ja lähti taistelemaan Islamilaisen valtion puolesta.

Suomessa torikokous.fi kertoi hänestä ja haastatteli häntä Rahim-nimisenä 14. huhtikuuta. Tuolloin hän kertoi olevansa Syyrian Rakkassa.

Newsweekissä Tugralin sanotaan muuttuneen 2014, jolloin hän liittyi koraania opiskelleeseen ryhmään. Hänen sukulaisensa kertoo miehen omaksuneen tekstin kirjaimellisena totuutena.

Keväällä 2014 toinen opintopiiriläinen liittyi ISIS:iin ja alkoi jakaa netissä Tugralille jihadistivideoita. Tugral jakoi itse niitä ensi kertaa heinäkuussa 2014.

Syyskuussa 2014 Ankaran METU-yliopiston opiskelija muutti Jyväskylään tekemään graduaan. Hän on täyttänyt Facebook-sivujaan ihailevilla kuvilla revontulista ja Jyväskylän maisemista. Hän ilmoittaa Jyväskylän yhä kotipaikakseen.

Hänen Facebook-sivuillaan ei tänään näy islamistisia ohjelmia ja kirjoituksia, joista turkkilaislehdet ovat uutisoineet.

Syyskuun 2014 alun päivityksessään hän sanoo Jyväskylää yhdeksi kauneimmista näkemistään paikoista. Sen jälkeen Facebook-päivityksiä ei ole puolelta vuodelta.

Myös Newsweek kertoo, miten Rasid Tugral alkoi Jyväskylään tullessaan värvätä paikallisessa moskeijassa kävijöitä ISIS:iin. Somalisyntyisen Mohamed Ahmed Haji Omarin kerrotaan sanovan, että ”väittelimme hänen väärää teologiaansa vastaan joka päivä. Aina uudestaan hän yritti näyttää nuorille täällä videoita ISIS:sta”.

Suojelupoliisi huomasi Rasid Tugralin Facebook-postaukset ja kävi tapaamassa häntä 19. marraskuuta 2014. Miehen toiminnasta moskeijassa poliisi ei tiennyt.

Kahta viikkoa myöhemmin Tugral palasi Turkkiin. Sieltä hän siirtyi alle sata dollaria taskussaan Syyriaan tammikuun 10. päivä päästäkseen Islamilaiseen valtioon.

Uusimmat
MAINOS