Verkkouutiset

Hän odotti 28 vuotta syyttömänä kuolemantuomiota

Mies päätyi kuolemanselliin, koska asiantuntijalausunnon mukaan hänen äitinsä ase saattoi vastata murha-asetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltalainen Anthony Ray Hinton pidätettiin yllättäen 29-vuotiaana ryöstöstä. Hän oli leikkaamassa ruohoa äitinsä luona, kun poliisit saapuivat. Aluksi hänelle ei haluttu edes kertoa mistä häntä syytettiin, hän kertoo Guardianissa.

”En välitä teitkö sen vai et. Sinut tullaan tuomitsemaan”, poliisi sanoi hänen kerrottuaan olevansa syytön.

Hinton vietiin poliisiasemalle, missä saatiin vahvistus hänen todella olleen töissä tapahtuman hetkellä. Häntä kuitenkin päätettiin syyttää tämän jälkeen kahdesta muusta ryöstömurhasta. Ratkaiseva todiste oli, että hänen äitinsä omisti samankaltaisen aseen, kuin rikoksissa oli käytetty. Ballistiikka-asiantuntijan mukaan murha-aseen luodit saattoivat täsmätä.

Hintonin mukaan hänelle osoitettua lakimiestä ei asia kiinnostanut, vaan totesi hänelle kaikkien aina sanovan olevansa syyttömiä. Oikeudenkäynnissä hänet tuomittiin syytetyistä rikoksista kuolemaan ja lähetettiin vankilaan kuolemanselliin odottamaan tuomion täytäntöönpanoa.

Hän kertoo, ettei ensimmäisen kolmen vuoden aikana puhunut kenellekään sanakaan. Hänen sellinsä oli noin kolmen metrin päässä huoneesta jossa teloitukset tapahtuivat sähkötuolilla, joten hän haistoi tällöin myös palaneen lihan hajun. Kaikkiaan 54 miestä käveli hänen sellinsä ohi teloitettavaksi ja 22 teki itsemurhan.

Vuonna 1995 hän pääsi lopulta kuitenkin tapaamaan lakimies Bryan Stevensonia, joka alkoi taistella asian puolesta. Stevensonin palkkaama ballistiikka-asiantuntija sai selville, etteivät murhissa käytetyt luodit vastanneetkaan hänen äitinsä aseeseen.

Viranomaiset eivät kuitenkaan halunneet ottaa asiaa uudelleen käsittelyyn, joten Hinton istui kuolemansellissä vielä kuusitoista vuotta lisää. Lopulta sitkeys palkittiin. Vuonna 2015 Alabaman osavaltio hylkäsi kaikki häneen kohdistuneet syytteet.

Hintonin mukaan paluu normaaliin elämään 58-vuotiaana kymmenien vuosien vankila-ajan jälkeen oli, kuin olisi kävellyt toiselle planeetalle.

Mikään ei ollut samaa kuin ennen. Esimerkiksi Internet oli hänelle ennestään tuntematon. Hän kertoo ostaneensa myös jättikokoisen sängyn, koska oli joutunut nukkumaan kymmeniä vuosia vankilasängyssä sikiöasennossa.

”Joka ilta menen ulos katsomaan tähtiä ja kuuta, koska en nähnyt vuosiin kumpaakaan. Kävelen sateessa, koska en kokenut sadetta vuosiin. Nyt olen päättänyt mennä minne minua ikinä pyydetäänkään auttamaan lakkauttamaan kuolemantuomioiden käyttö”, hän kertoo.

Hinton kertoo antaneensa anteeksi hänen tuomioonsa liittyneille henkilöille jo kauan ennen kuin hänet vapautettiin.

”En siksi, että he voisivat nukkua yönsä hyvin. Vaan siksi, että pystyisin itse.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)