Verkkouutiset

Hän haluaa paljastaa totuuden Äiti Teresasta – ”johti kärsimyksen kulttia”

Intialainen lääkäri on taistellut vuosikymmeniä tuodakseen esiin Äiti Teresan työn todellisen puolen.

Nobel-voittaja Äiti Teresa tunnetaan Intiassa köyhien parissa tekemästään työstä maailmanlaajuisesti. Roomalaiskatolisen kirkon on tarkoitus julistaa hänet pyhimykseksi tulevan syksyn aikana. Intialaisen lääkärin mielestä teot eivät kuitenkaan ole maineensa veroisia ja ovat aiheuttaneet huonoja käytäntöjä myöhemmin, kertoo New York Times.

Aroup Chatterjee on kotoisin Kalkutasta, eli samasta kaupungista missä Äiti Teresa työskenteli. Chatterjeen mukaan Äiti Teresan nunnasääntökunta Rakkauden lähetyssisaret oli enemmän kärsimyksen kultti, joka piti lapsia sidottuina vuoteisiinsa ja antoi kuoleville potilaille aspiriinia. Hän kertoo myös työskennelleensä opiskeluaikoinaan itse slummialueilla.

”En koskaan edes nähnyt nunnia niissä slummeissa missä työskentelin.”

Äiti Teresan säästäväisyyden ja yksinkertaisuuden periaatteiden noudattaminen meni Chatterjeen mukaan äärimmäisyyksiin, minkä vuoksi esimerkiksi injektioruiskuja käytettiin uudelleen ja toimintaa voitiin harjoittaa alkeellisissa tiloissa, joissa potilaat joutuivat jopa ulostamaan toisensa edessä.

Chatterjeen tekemien haastattelujen mukaan rajallisen lääkinnällisen koulutuksen saaneet työntekijät antoivat potilaille kymmenestä kahteenkymmeneen vuoteen vanhoja lääkkeitä ja ulosteisiin tahriutuneita peittoja pestiin samassa altaassa astioiden kanssa.

Rakkauden lähetyssisaret on puolustautunut osaavan henkilöstön saatavuudella ja kertoneet parantaneensa käytäntöjään. Chatterjee myöntää toiminnan parantuneen Äiti Teresan 1997 tapahtuneen kuoleman jälkeen. Hygienia on sääntökunnassa otettu huomioon aiempaa vakavammin ja esimerkiksi neulojen uudelleenkäyttö on lopetettu.

Chatterjee kertoo kohdanneensa paljon ongelmia tuodessaan esiin Äiti Teresan negatiivisia puolia. Kalkuttalaistenkin asenteet ovat kääntyneet häntä vastaan.

”Länsi sanoo hänen olevan hyvä, joten hänen täytyy olla hyvä”, hän kuvailee näkemyksiä.

Hän ei kuitenkaan aio luopua taistelusta Äiti Teresan pyhimykseksi julistamisen jälkeenkään.

”Minun mielestäni, keskustelu ei koskaan kuole, koska myytin olemassaolo jatkuu ja asian olemassaolo jatkuu. En tule luovuttamaan. Se on niin yksinkertaista.”

Uusimmat
MAINOS