Verkkouutiset

Nato-jäsenyys on tärkeää Suomen talouden kannalta. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Hän ennusti Suomen hakemisen Natoon ja kertoo nyt, milloin jäsenyysprosessi on valmis

Suomen Nato-jäsenyys lisää turvallisuuden lisäksi myös investointeja Suomeen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen uusimman ”Mitä jäi sanomatta?” -jakson vieraana oli tällä kertaa kansainvälisen politiikan tohtori ja Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä. Penttilä ennusti viime vuoden lopulla oikein, että Suomi hakee kevään aikana Nato-jäsenyyttä. Kysymykseen siitä, milloin Suomen jäsenyysprosessi on saatettu valmiiksi, hän vastaa:

– Kyllähän se nyt tänä vuonna käy ihan ilmiselvästi, että siellä [Natossa] ollaan. Mutta ollaanko me lähikuukausina ennen välivaaleja Yhdysvalloissa, se on se iso kysymys ja mun veikkaus yhä edelleen on, että ollaan ennen välivaaleja Natossa.

Mykkänen ja Penttilä keskustelivat erityisesti siitä, miten Nato-jäsenyys vaikuttaa Suomen talouteen ja investointeihin maahamme. Mykkänen kertoo, että on kuullut viime aikoina siitä, miten yhdysvaltalaisissa yrityksissä on nähty Suomen asema sodan syttymisen jälkeen.

– Mulle on tullut sanomaan jenkkiläisen yhtiön Suomen maajohtaja, että silloin kun Ukrainan sota alkoi, hänelle lähetettiin satelliittipuhelimet, Ruotsin maajohtajalle ei. Kuulin myös, että Microsoftin datakeskusjohtaja ei saanut lupaa tulla Suomeen Espooseen, niinkin vaaralliseen paikkaan, avaamaan ja julkistamaan heidän suurta datakeskusinvestointia Fortumin kanssa, Mykkänen kertoo.

– Kun puhuu suomalaisten yritysten kanssa, erityisesti niiden kanssa, jotka ulkomaalaisten sijoittajien kanssa puhuu, niin tämä reaktio oli hyvin voimakas ja ensimmäinen kysymys oli aina, että miten Suomen ja Venäjän suhteet tässä kehittyy. Kyllä tämä on todella merkittävä taloudellinen asia, että saadaan nyt tämä Nato-asia loppuun saakka vietyä, Penttilä sanoo.

Euroopan muuttuneen turvallisuuspoliittisen tilanteen ja Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen myötä on puhuttu siitä, että ulkomaisten sijoittajien mielessä Nato-jäsenyys vähentää huomattavasti Suomen niin sanottua maariskiä investointien suhteen. Nato-jäsenyys on Suomelle tärkeää siis sekä turvallisuuden että talouden kannalta.

Suomi on saanut hyvin paljon kansainvälistä näkyvyyttä Nato-prosessin myötä. Penttilän mukaan tätä näkyvyyttä tulisi nyt hyödyntää, jotta Suomeen saataisi lisää investointeja ja työpaikkoja, sillä kaikki maailmassa ovat nyt kiinnostuneita meistä. Penttilä näkee, että kaikki kahdenväliset suhteet ja vierailut Pohjois-Amerikkaan pitäisi nyt hyödyntää, sillä kuherruskuukausi ei kestä kauaa. Siinä vaiheessa kun mietitään uusia investointeja Eurooppaan, on näillä suhteilla merkitystä ja Suomi tulee näyttämään kiinnostavalta kohteelta.

– Otetaan vastaan kaikki se huomio, mitä nyt tulee ja vielä pannaan löylyä lisää, Penttilä sanoo.

Uusimmat
MAINOS